Secția Gastroenterologie I

gastro

Gastroenterologie I

Date de contact
Prezentare secție

Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie ( CGH) din cadrul Centrului de  Boli Digestive si Transplant Hepatic (CBDTH)  din Institutul Clinic Fundeni este cel mai vechi centru dedicat pacientilor cu patologie gastroenterologica din Romania. Organizat in 3 Sectii Clinice,CGH asigura asistenta Medicala pentru pacientii referiti din intreaga tara.

Activitatea medicala a Secției I, Gastroenterologie este dedicata pacientilor cu afectiuni ale tubului digestiv, pancreasului si patologiei hepato-biliare, cu un domeniu special de expertiza pentru diagnosticul si terapia endoscopica digestiva. Sectia I Gastroenterologie asigura, alaturi de celelalte doua Sectii ale Centrului, asistenta medicala pentru pacientii cu Boli Inflamatorii Intestinale cronice, in cadrul Centrului Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale (CDPBII).

In cadrul ariilor de specializare ale Sectiei se inscrie diagnosticul si terapia endoscopica digestiva pentru patologia tubului digestiv si hepato-biliopancreatica incluzand terapia endoscopica a hemoragiilor digestive, tratamentul endoscopic al obstructiilor tubului digestiv si biliare, colangiopancreatografia endoscopica retrograda ( ERCP), ecoendoscopia (EUS), terapia endoscopica a formatiunilor neoplazice ale tubului digestiv, manometrie esofagiana si anorectala, PhMetria esofagiana  si Impedanta.

Principalele categorii de patologie internate in Sectia I Gastroenterologie sunt: afectiuni maligne ale tubului digestiv, hepatice si pancreatice, boli inflamatorii intestinale cronice, ciroze hepatice, pancreatite acute si cronice.

Activitatea Sectiei in cadrul spitalizarilor de zi este centrata pe activitatile de screening pentru depistarea precoce a cancerului colorectal, monitorizarea si tratamentul pacientilor cu hepatite cronice virale, tratamentul si monitorizarea pacientilor cu boli inflamatorii intestinale cronice si administrarea terapiilor biologice in formele severe de boala.

Resursa umana a sectiei: medici specializati in diagnosticul si terapia endoscopica digestiva, medici cu competenta de ecografie generala, ultrasonografie a tubului digestiv si ecoendoscopie, medici specializati in endoscopia digestiva terapeutica, manometria digestiva si in examinarea intestinului enteroscopic si cu videocapsula.

Resursa materiala a sectiei: saloane modernizate, cu grupuri sanitare proprii, grupate in saloane de 1, 2, 3 sau 4 paturi, cu posibilitate de acces rapid la investigatiile ecografice standard, Doppler, cu contrast, elastografie si la Laboratorul de Endoscopie Digestiva, dotat cu echipamente performante de endoscopie digestiva diagnostica si Laborator propriu de Anatomie patologica pentru procesarea histologica „on-site” a probelor histologice prelevate.

Experiență clinica: Specialiștii noștri au o experiență clinica extensiva pentru patologia tubului digestiv, hepato-bilio-pancreatica,  sustinuta de numeroase cursuri de pregatire postuniversitara si de adresabilitatea larga anuala pentru diagnosticul si tratamentul cazurilor complexe. Anual in Cadrul Sectiei I sunt ingrijiti  > 4000 de pacienti in regim de Spitalizare contiua si peste 7000 pacienti in regim de Spitalizare de zi.

Abordare multidisciplinară: Abordarea diagnostica si terapeutica multidisciplinara este conceptul general valabil in CBDTH, Sectia I asigurand suportul pentru diagnosticul si terapia endoscopica digestiva in cadrul Centrului.

Activitatea didactica consta in cursurile si stagiile practice desfasurate de studentii de anul IV ai UMF „Carol Davila” , indrumarea medicilor rezidenti, cursuri post-universitare, cursuri de formare pentru endoscopia diagnostica si terapeutica

Activitatea de cercetare clinica si fundamentala este desfasurata in cadrul Centrului de Excelenta in Medicina Translationala (CEMT) cu posibilitatea pacientilor de a participa la studii clinice sau la proiecte de cercetare fundamentala cu finantare Nationala si Internationala.

Arii de expertiza

Gastroenterologie generală
> Diagnostic si tratament al afectiunilor tubului digestiv, hepatobiliare si pancreatice

Patologie bilio-pancreatica
> Diagnosticul si tratamentul pancreatitelor acute si cronice, al afectiunilor maligne biliopancreatice, diagnosticul citologic ghidat EUS prin punctie aspirativa cu ac fin al tumorilor pancreatice, ERCP

Patologia neoplazica a tubului digestiv
> Screeningul cancerului colorectal
> Diagnosticul si terapia endoscopica a leziunilor neoplazice ale tubului digestiv
> Examinarea ultrasonografica a tubului digestiv

Manometria digestiva
> Manometrie esofagiana
> Manometrie ano-rectala si tenhici de biofeedback
> PhMetria esofagiana si impedanta

Centrul Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale (CDPBII)
> organizație non-guvernamentală, apolitică, cu caracter medical și social, care își propune să contribuie la îmbunătățirea standardelor de tratament pentru pacienții cu boli inflamatorii intestinale

Patologie Tratata
Personal medical