Secția Pediatrie II

CENTRUL DE HEMATOLOGIE SI TRANSPLANT MEDULAR, CLINICA DE PEDIATRIE
Pediatrie

Pediatrie II

Date de contact
Componente ale Secției Pediatrie II - Șef Sectie Dr. Letiția Radu
Ariile De Expertiza

– leucemie acuta limfoblastica si mieloblastica, leucemie mieloida cronica: diagnostic si monitorizare prin tehnici de citometrie in flux, FISH, citogenetica, PCR; chimioterapie si imunoterapie *
– limfoame maligne Hodgkin/non-Hodgkin *
– sindroame mielodisplazice/mieloproliferative: leucemie mielomonocitara cronica juvenila, anemie refractara cu exces de blasti in transformare, etc *
– anemie aplastica dobandita *
– sindroame de insuficienta medulara congenitala: anemie Fanconi, diskeratoza congenitala, anemie Diamond Blackfan, sindrom Shwachman – Diamond, sindrom TAR, neutropenie congenitala, etc. *
– sindroame de imunodeficienta primara: sindrom Wiskott Aldrich, sindrom Omen, etc *
– trombocitopenie imuna acuta/ cronica
– limfohistiocitoza hemofagocitara familiala/dobandita *
– histiocitoza Langerhans
– anemii hemolitice congenitale si dobandite *
– mastocitoza
– alte afectiuni hemato-oncologice rare.

Pentru afectiunile marcate cu * se pot efectua proceduri de transplant ce celule stem.

1. Departamentul de Hemato-Oncologie Pediatrica

Dispune de saloane (cate 4 locuri si baie proprie) si rezerve (1 loc si baie proprie). Echipa medicala, specializata in hemato-oncologia pediatrica, alaturi de laboratoarele disponibile in Institut, asigura explorari complexe, precum si tratamente moderne.

Potrivit Registrului National de Cancer, centrul nostru trateaza 35% dintre leucemiile acute diagnosticate la nivelul tarii. Din septembrie 2019, este membru asociat in Reteaua Europeana de Referinta pentru Oncologie Pediatrica, protocoalele utilizate fiind standardizate international.

Protocoalele utilizate in clinica sunt conforme protocoalelor internationale.

In cadrul departamentului se efectueaza anual 1500 internari in regim continuu si 1500 internari in regim spitalizare de zi pentru copii diagnosticati cu diverse afectiuni maligne sau non-maligne.

De asemenea in cadrul departamentului exista si un program de dispensarizare in regim ambulatoriu, cu paturi pentru spitalizare de zi, in cadrul caruia sunt monitorizati atat pacientii aflati in tratament de intretinere pentru afectiuni maligne cat si pacientii cu afectiuni non-maligne.

Proceduri care se efectueaza in Departamentul de Hemato-Oncologie Pediatrica
1. AFECTIUNI HEMATOLOGICE MALIGNE
– diagnosticul si tratamentul leucemiilor acute limfoblastice la copil
– diagnosticul si tratamentul leucemiilor acute mieloblastice la copil
– diagnosticul si tratamentul limfoamelor Hodgkin sau non-Hodgkin la copil
– diagnosticul si tratamentul leucemiei mieloide cronice la copil
– diagnosticul si tratamentul in leucemia mielo-monocitara cronica juvenila
– diagnosticul si tratamentul in histiocitoza la copil
– diagnosticul si tratamentul sindromului hemo-limfo-hemofagocitic
– diagnosticul si tratamentul sindroamelor mielodisplazice la copil
2. AFECTIUNI HEMATOLOGICE NON-MALIGNE
– diagnosticul si tratamentul anemiei aplastice dobandite
– diagnosticul si tratamentul sindroamelor de insuficienta medulara congenitala: Anemie Fanconi, Diskeratosis Congenita, Neutropenie congenitala, Anemie Diamond Blackfan, Sindrom Shwachman – Diamond
– diagnosticul si tratamentul anemiilor carentiale
– diagnosticul si tratamentul anemiilor hemolitice familiale
– diagnosticul si tratamentul anemiilor hemolitice dobandite
– diagnosticul si tratamentul trombocitopeniei imune
– diagnosticul si tratamentul neutropeniei imune
– diagnosticul si tratamentul tulburarilor de coagulare

Diagnosticul afectiunilor maligne si non-maligne la copil este laborios si poate cuprinde examen morfologie aspirat medular, examen imunofenotipic, examen citogenetic, biologie moleculara pentru leucemii, examinare histo-patologica cu teste de IHC pentru limfoame/tumori solide, teste de hemostaza pentru diverse trombopatii/coagulopatii, toate acestea fiind disponibile in cadrul laboratoarelor I.C. Fundeni.

2. Departamentul de Transplant Medular Pediatric

Dispune de 6 camere sterile. Pacientii pediatrici cu afectiuni hematologice maligne/non-maligne pot beneficia de proceduri de transplant: autolog, allogeneic inrudit/neinrudit, haplotransplant, infuzie de limfocite de la donator si virale specifice, sub atenta ingrijire oferita de personal medical dedicat si supraspecializat.
Conform RNDVCSH, 90% dintre procedurile de transplant la copil de la donator neinrudit din Romania sunt efectuate in centrul nostru. 

Proceduri care se efectueaza in cadrul Departamentului de Transplant Medular Pediatric:
  1. Mobilizare si recoltare celule stem hematopoietice periferice (CSP) la pacientii care au indicatie de autotransplant (limfom Hodgkin, neuroblastom, sarcom Ewing)
  2. Autotransplant CSP (limfom Hodgkin, neuroblastom, sarcom Ewing)
  3. Mobilizare si recoltare CSP sau MO (maduva osoasa) de la donator sanatosi
Transplant de la donator inrudit sau neinrudit pentru urmatoarele afectiuni:
  1. Maligne: Leucemie acuta limfoblastica, Leucemie acuta mieloblastica, Leucemie mielo-monocitara cronica juvenila, Sindrom mielodisplazic
  2. Non-maligne: Sindroame de insuficienta medulara congenitala (Anemie Fanconi, Anemie Diamond Blackfan, Diskeratosis congenita), Anemie aplastica dobandita, Beta talasemie majora
  3. Haplotransplant in afectiuni maligne si non-maligne: Leucemie acuta mieloblastica, Leucemie mielo-monocitara cronica juvenila, Anemia Aplastica dobandita
  4. DLI (infuzie de limfocite de la donator )

Departamentul de Transplant Medular Pediatric colaboreaza cu RNDVCSH, in anul 2013 avand loc primul transplant medular la copil de la un donator din registrul donatorilor voluntari.

3. Departamentul de Gastroenterologie Pediatrica

Este dedicat pacientilor pediatrici cu varsta de peste 10 ani cu boli inflamatorii intestinale si hepatite autoimune, inclusiv celor inclusi in programul de transplant hepatic.

Departamentul de Gastroenterologie dispune de 6 paturi pentru spitalizare continua si colaboreaza indeaproape cu Departamentul de Chirurgie generala si transplant hepatic ”Dan Setlacec” in vederea efectuarii transplantului hepatic la copil, precum si la programele de monitorizare post-transplant ale pacientilor pediatrici.

De asemenea, in cadrul Sectiei de Pediatrie II se desfasoara programe de instruire a medicilor rezidenti apartinand specialitatilor Pediatrie, Hematologie, Nefrologie, Medicina de familie, precum si studenti. In cadrul clinicii sunt in derulare intalniri saptamanale cu medicii din toate sectiile de pediatrie si rezidentii/studentii aflati in stagii de pregatire – 3 zile/saptamana.

4. Spitalizare La Zi

Exista un sistem modular, in care pacientii pot beneficia de ingrijire medicala completa: consulturi, teste de laborator, administrare de tratamente specifice.

Personal medical

Prof. Univ. Dr. Anca Colita

Manager General

Ana Bică

Medic

Jercan Cristina

Medic Specialist

Marcu Andra-Daniela

Asistent Cercetare