Secția Hematologie IV Transplant Medular

hema
1
Transplanturi efectuate
pana in anul 2008
1
Transplanturi efectuate
pana in anul 2011
1
Transplanturi efectuate
pana in prezent

Hematologie IV – Transplant Medular

Date de contact
Prezentarea Sectiei

ICFundeni  este acreditat pentru activitățile de prelevare și transplant de celule stem hematopoietice  si de banca de celule stem hematopoietice centrale și din sângele periferic, conform Deciziei Agentiei Nationale de Transplant cu nr 37/26 iunie 2019

Centrul este inscris in Compendiumul European al Unitatilor de Tesuturi. Amenajarea si organizarea sectiei este realizata intr-un spatiu distinct, separat, cu acces controlat, localizat la etajul 7 al Cladirii A.

Capacitatea sectiei este de 25 paturi , alcatuind doua zone separate–zona pre-transplant- capacitate de 13 paturi (un salon cu un pat + 6 saloane a cate 2 paturi);zona de transplant are o capacitate de 12 paturi (1 salon cu 2 paturi si 10 saloane cu un pat).

In sectorul de transplant exista conditii de izolare protectiva cu instalatie de ventilatie si climatizare care asigura filtrarea aerului si presiune pozitiva (HVAC) si instalatie de apa filtata, necesare allotransplantului.Personalul medical: un medic coordonator, 4 medici primari, 2 medici specialisti, un asistent sef, 29 asistente medicale si 14 infirmiere.

Tot personalul medical din echipa are experienta profesionala in TCSH castigata prin cursuri de formare nationale si internationale, prin educare medicala continua si mai ales prin asigurarea si dezvoltarea activitatii de specialitate in sectia de transplant.

In orice moment, 24 ore din 24, in orice zi, este asigurata permanenta medicala prin sistemul de garda de la domiciliu.

Istoric

Activitatea de transplant medular a inceput in anul 2001, sub coordonarea Prof. Dan Colita si Prof. Constantin Arion, cu 1 transplant pe an.

In anul 2008, am sarbatorit primele 100 de transplanturi medulare efectuate in ICFundeni.

De la inceputul activitatii pana in prezent am efectuat 900 de proceduri, atat autotransplanturi cat si allotransplanturi cu donator inrudit si neinrudit. In ultimii 3 ani am realizat mai mult de jumatate din numarul total de transplanturi medulare, peste 500 de proceduri de transplant medular (inclusiv copii transplantati in I.C.Fundeni).

In 2012 am inaugurat prima banca de celule stem dintr-un spital public din Romania. In Banca de celule stem sunt prelucrate si crioprezervate celulele stem hematopoietice ale pacientilor si donatorilor, in vederea efectuarii transplantului

In anul 2013 am extins sectorul steril dedicat transplantului medular, de la 7 camere la 17 camere, delimitand sectoare diferite pentru adulti si copii. Sectia de Hematologie IV (Transplant Medular) contine 11 camere in sectorul steril, care beneficiaza de aer si apa filtrata, conditii speciale de izolare si acces restrictionat.

7
Camere Dedicate Transplant Medular in 2013
1
Camere In Sectorul Steril

Majoritatea procedurilor sunt efectuate pentru boli hematologice maligne si nonmaligne la adulti.

Din 2013, odata cu functionarea Registru National al Donatorilor Voluntari, am inceput procedurile de transplant alogeneic de la donator voluntar neinrudit, gasit in registrul national sau in registrele internationale efectuand marea majoritatea a acestui tip de transplant din toata tara.

Am efectuat in 2014 primul haplotransplant de celule stem hematopoietice (donator compatibil 50%), reusind astfel sa completam toata gama procedurilor de transplant medular efectuate la ora actuala in lume. Numarul de haplotransplanturi a crescut in fiecare an, devenind o procedura folosita pentru toti pacientii care au indicatie de allotransplant si nu au un donator HLA compatibil.

In anul 2015, am reamenajat sectorul de pre/posttransplant din sectia hematologie IV (transplant medular adulti), asigurand la ora actuala conditii europene de conform pentru pacienti, cu respectarea circuitelor conform normelor standard (rezerve de 1 si 2 paturi)

Am reusit, la ora actuala, sa transformam transplantul medular dintr-o procedura izolata, efectuata efectuata intr-o procedura de rutina, fara discontinuitati, pentru a asigura tuturor pacientilor care au indicatie pentru aceasta procedura, o sansa la viata.
Personal medical