Secțiade Nefrologie Clinică, Institutul Clinic Fundeni

Clinica de Nefrologie a Institutului Clinic Fundeni are în componenţăSecţia de Nefrologie Clinica (etajul 5) cu 46 paturi din care Compartimentul de Dializa Peritoneala cu 8 paturi  si  Compartimentul de Hemodializa Adulti (parter) cu 8 aparate.

Secția mai are în componenţă: Compartimentul de Dializă PeritonealaLaborator de Acces VascularLaborator de Explorari EcograficeLaborator de Biomarkeri serici si urinari in injuria renalaşi Camera de Gardă.

Activitatea clinicii este desfașurată de un numar de 10 medici specialiști nefrologi, 37 de asistente medicale si 13 infirmiere.

Încadrarea cu personal medical supraspecializat (în centre europene şi internaţionale) permite rezolvarea patologiei nefrologice dificile din România, în toată complexitatea ei. Serviciile medicale oferite sunt de: Diagnosticul şi tratamentul al glomerulopatiilor primitive si secundare, Diagnosticul şi tratamentul nefropatiilor tubulo-interstitiale primitive si secundare, Diagnosticul si tratamentul bolilor nefrologice rare, Managementul pacientului cu Boala cronica de Rinichi, Diagnosticul şi tratamentul injuriei renale acute, Diagnosticul şi tratamentul malfunctiei accesului vascular si peritoneal, Diagnosticul şi tratamentul litiazei aparatului urinar, Diagnosticul şi tratamentul patologiei infectioase a aparatului reno-urinar.

Clinica noastra are o colaboare apropiata cu Centrul pentru Uronefrologie si Transplant Renal in managementul pacientului cu boala cronica de rinichi in vederea efectuarii transplantului renal dar si in ceea ce priveste patologia oncologica, infectioasa si litiazica a aparatului reno-urinar.

Clinica are, de asemenea, colaborari interdisciplinare cu toate Clinicile, Laboratoarele si Sectiile de Specialitate din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

În cadrul sectiei de Nefrologie activează un nucleu de cercetare care derulează studii de cercetare clinică în domeniile patologiei renale (nefropatii glomerulare primitive si secundare, nefropatia diabetică, boala polichistică autozomal dominantă, anemia în boala cronică de rinichi, infecțiile complicate ale aparatului reno-urinar, nefropatia urică, osteodistrofia renală, boala cardio-vasculară la pacientul cu boala cronică de rinichi și infecțiile abordului vascular la pacienții hemodializați).

În prezent suntem singurul Centru de Excelență pentru Boli Rare ale Aparatului Reno-Urinar din România, centru care oferă atât expertiză pentru afectarea renală si evaluare completă multidisciplinară, cât și tratament specific al complexului sclerozei tuberoase Bourneville, al bolii Fabry, glomerulopatiilor primitive si secundare. În centrul nostru sunt expertizați și tratați cei mai mulți pacienți cu boli renale rare din România (incluzând biomarkeri, puncție biopsie renală, diagnostic histologic, evaluare imagistică, cât și tratament complex: terapie de substituție enzimatică, tratamentul afectării renale, tratamentul bolii renale cronice, substituția funcției renale prin dializă și evaluare pentru transplant renal). Finanțarea prin Programul National de Tratament pentru Boli Rare este de peste 5.000.000 lei/an.

Clinica noastră contribuie la formarea unui număr de ~ 400 studenţi/an, studenţi în cadrul stagiului de nefrologie, aparţinând curriculei celui de-al V-lea an de pregătire în cadrul Facultăţii de Medicina Generala a UMF Carol Davila Bucuresti. In ultimii 5 ani in clinica noastra s-au desfasurat programe de formare profesionala a studentilor, doctoranzilor si cercetatorilor post-doctorali cu finantare europeană.

În anul 2016 activitatea profesională a Clinicii a însumat: 6500 internări, peste 6000 sedinte de hemodializă, 200 de pacienți inițiați într-o procedură de supleere a funcției renale.

Personalul medical este membru al Societatii Europene de Nefrologie, Dializa si Transplant Renala (ERA-EDTA); Societatii Americane de Nefrologie (ASN), Societatii Internationale de Nefrologie (ISN) si este membru fondator al Societatii Romane de Nefrologie si al Asociatiei Romane pentru studiul Ficatului (ARSF). Participarea personalului medical la congresele nationale si international de Nefrologie, Medicina Interna si Hepatologie a constat in numeroase lucrari prezentate, care s-au bucurat de aprecirea unanima, fiind in mod repetat recompensate cu premii.

 

 

Medicii Secției:

Conf. Dr. Ismail Gener:  sef sectie, medic primar nefrologie

Asist. Univ. Dr. Achim Camelia: medic primar nefrologie

Asist. Univ. Dr. Zilisteanu Diana: medic primar nefrologie

Asist. Univ. Dr. Rusu Elena: medic primar nefrologie, medic specialist medicina interna

Dr. Bobeica Raluca: medic primar nefrologie

Asist. Univ. Dr. Andronesi Andreea: medic primar nefrologie, medic specialist medicina interna

Dr. Micu Georgia: medic primar nefrologie

Dr. Balanică Sonia: medic specialist nefrologie

Asist. Univ. Dr. Jurubiță Roxana: medic specialist nefrologie