Prezentarea Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie
Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni este unul dintre cele mai mari centre de asistenta medicala tertiara de gastroenterologie si hepatologie din Romania, o institutie cu vechi traditii in invatamantul medical romanesc.
Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie are o experienta deosebita in abordarea diagnostica si terapeutica a patologiei tubului digestiv, a ficatului si pancreasului, fiind unul dintre cele mai vechi Centre de endoscopie digestiva din tara noastra. Centrul este implicat in diagnosticul, tratamentul si monitorizarea pacientilor cu afectiuni oncologice digestive, a pacientilor cu boli hepatice virale sau non-virale, a pacientilor cu boli inflamatorii intestinale cronice, a pacientilor cu tulburari functionale digestive.
Centrul are in structura sa 3 Sectii dupa cum urmeaza: Sectia I (61 paturi), Sectia II (59 paturi), Sectia III (57 paturi). Sectiile cuprind saloare de 4 sau 5 paturi si rezerve de 1 sau 2 paturi. Sectia III Gastroenterologie si Hepatologie include un Compartiment de Oncologie Medicala dotat cu Compartiment Ambulatoriu propriu in care sunt ingrijite cazurile diagnosticate cu afectiuni oncologice digestive. In cadrul Sectiei III se efectueaza, de asemenea, evaluarea si tratamentul pacientilor inclusi pe lista de asteptare pentru Transplant Hepatic.
Anual in Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie se efectueaza peste 14500 internari continue si peste 28500 internari de zi.
In anul 2017 a fost inaugurat in cadrul Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni Primul Centru Dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale Cronice, destinat ingrijirii multidisciplinare a pacientilor cu aceasta patologie (http://bii.icfundeni.ro/).Centrul reuneste un colectiv de medici pasionati de gastroenterologie, care printr-o colaborare permanentă asigură solutionarea optimă si completă a celor mai complexe cazuri.
Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie este dotat cu un Laborator propriu de Endoscopie Digestiva in care se efectueaza anual peste 9400 de proceduri endoscopice diagnostice si terapeutice. Laboratorul cuprinde 4 Sali de examinare endoscopica dotate cu linii de videoendoscopie Pentax si Olympus, cu posibilitate de examinare HD, endoscopie cu magnificatie si cromoendoscopie virtuala de tip Narrow Band Imaging sau i-Scan. In cadrul Laboratorului se efectueaza de asemenea ecoendoscopii, proceduri diagnostice de tip punctie aspirativa cu ac fin (FNA), si, prin colaborarea cu Departamentul de Radiologie si Imagistica Medicala, se efectueaza colangiopancreatografii endoscopice retrograde. Personalul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie prin medicii endoscopisti deruleaza programul Ap-Endo in cadrul caruia sunt asigurate serviciile de urgenta pentru managementul pacientilor cu hemoragii digestive internati in Institutul Clinic Fundeni, existand o linie de garda pentru asistenta in urgenta a cazurilor ce necesita endoscopii digetive terapeutice.
In incinta Laboratorului de Endoscopie Digestiva exista un Laborator de Anatomie Patologica in care sunt procesate probele histologice prelevate endoscopic, prin punctie biopsie hepatica sau examenele citologice, cu avantajul obtinerii unui diagnostic mai rapid.
Prin doratarile existente la ora actuala in cadrul Sectiilor de Gastroenterologie si Hepatologie ale Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni se pot realiza urmatoarele servicii medicale:
-Endoscopie digestiva superioara diagnostica si terapeutica
-Colonoscopie diagnostica si terapeutica
-Ecoendoscopie
-Punctie aspirativa cu ac fin, ghidata ecoendoscopic
-Colangiopancreatografie endoscopica retrograda
-Manometrie esofagiana si anorectala
-Biofeedback
-Inregistrare simultana a pH-ului si impedantei intraluminale esofagiene /24 ore
-Punctie biopsie hepatica
-Examene citologice
Baza clinica deosebita, experienta personalului medical si buna colaborare cu toate celelate Centre si Sectii ale Institutului Clinic Fundeni, creaza premiza unei abordari diagnostice si terapeutice complete pentru orice bolnav cu patologie digestiva adresat Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni.
CLINICA DE GASTROENTEROLOGIE , HEPATOLOGIE INSTITUTUL CLINIC FUNDENI
Telefon: 021 275 05 00 /2330-2189-2109
Fax: 021 275 05 11
email: fundenigastro3@gmail.com
Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic de Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni. Este cel mai vechi centru din Romania dedicat exclusiv studiului si ingrijirii afectiunilor tubului digestiv, ficatului, cailor biliare si pancreasului, in cadrul sau formandu-se sau capatand specialitatea de gastroenterologie numeroase generatii de medici..
Ideea constituirii Centrului de Gastroenterologie din Bucuresti a aparut odata cu preluarea de catre Prof. Dr. Tiberiu Sparchez a Clinicii Medicale de la Spitalul “Vasile Roaita“ (la acea vreme, ulterior “Grivita In anul 1965 Prof. Sparchez, a pus bazele scolii romanesti de Gastroenterologie infiintand primul Centru de Gastroenterologie din tara, la Spitalul “Grivita“.In anul 1974, centrul de Gasteroenterologie s-a mutat la Spitalul Clinic Fundeni, unde functioneaza si in prezentIn anul 2000, denumirea Centrului a fost completata, titulatura actuala fiind “Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie“, ca expresie a preocuparilor deosebite in domeniul subspecialitatii de Hepatologie, a activitatii medicale, de cercetare si de invatamant a Centrului. In anul 2001conducerea Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie, Fundeni a fost preluata de Prof. Dr. Mircea Diculescu.
La ora actuala la nivelul Centrului functioneaza Catedra de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “ Carol Davila “
Sectia a-III exista ca atare din anul 2001 , fiind consacrata activitatii clinice si de cercetare in domeniul afectiunilor hepatice si al transplantului hepatic.
Prof.Univ. Dr.LILIANA SIMONA GHEORGHE –medic primar gastroenterologie;doctor in medicina;personalitate de prestigiu in domeniul hepatologiei , afectiunilor inflamatori intestinale cronice si a patologiei pre si post transplant hepatic.
Dr. IULIA SIMIONOV – medic primar gastroenterologie;doctor in medicina;preocupari in diagnosticul si tratamentul hepatopatiilor cronice virale,ultrasonografie diagnostica si interventionala,endoscopie digestiva.
Dr.ROXANA VADAN –Cercetator stiintific grad III, medic primar gastroenterologie;doctor in medicina;se ocupa de evaluarea , tratarea si monitorizarea pacientilor cu boli inflamatorii cronice la nivelul intregii clinici.
Dr.CORINA PIETRAREANU–medic primar gastroenterologie si medicina interna, se ocupa de evaluarea complexa pre-transplant hepatic a pacientilor cu ciroza hepatica;colaboreaza cu personalul clinici de chirugie generala in interventiile de transplant hepatic.
Dr.SPERANTA MARIA IACOB-medic primar gastroenterologie;doctor in medicina;preocupari in diagnosticul si tratamentul hepatopatiilor cronice virale , si in patologia pre si post transplant hepatic.
Dr.CRISTINA POMPILIA TOADER- medic primar gastroenterologie si medicina interna, se ocupa de evaluarea , diagnosticul si tratarea pacientilor internati , cu preocupari in ultrasonografie.
Dr IOANA NICULINA LUCA-medic primar oncolog ; activitatea sa consta in tratarea si urmarirea pacientilor cu afectiunii neoplazice in cadrul Departamentului de oncologie digestiva.
Dr.ADINA EMILIA CROITORU-medic primar oncolog;doctor in medicina, trateaza si monitorizeaza pacientii oncologogici in Departamentul de oncologie digestiva.
Dr. ION CALIN –medic primar gastroenterolog; se ocupa cu diagnosticul si tratamentul pacientilor internati in sectie.
Asistent coordonator –AMALIA TUDOR
In prezent sectia a-III-a hepatologie dispune de 55 de paturi:
Patologia sectiei de hepatologie este reprezentata de afectiunile hepatice cronice-virale, autoimune , metabolice si neoplazice. O parte importanta a activitati are ca obiect tratamentul si monitorizarea pacientilor cu ciroza hepatica de diferita etiologi pre-transplant hepatic , precum si monitorizarea pacientilor post-transplant hepatic.In cadrul sectiei fiinteaza un Departament de oncologie digestiv in care sunt diagnosticati,monitorizati pacienti cu afectiuni neoplazice digestive.
Afectiuni tratate:
Hepatice cronice virale (B,C,B+D ) , Autoimune (Ciroza Biliara Primitiva , Hetatita Autoimua,Colangita Sclerozanta Primitiva), Metabolice (Ficat Gras , Hemocromatoza , Boala Wilon )
Ciroza Hepatica de diferite etiologii
Neoplazii hepatice (Hepatocarcinom , Colangio Carcinom )
Afectiuni ale Tubului Digestiv ( Beligne , Maligne)
Patologia Post Transplant Hepatic
In sectia a III –a Hepatologie se afectueaza ultra sonografi diagnostice si interventionale (biopsi hepatice , drenaje sub control ecografic, distructie tumorala prin radio frecventa a tumorilor hepatice) , precum si evaluarea noninvaziva a fibrozei hepatice prin elastografie (Fibroscan)
In cadrul sectiei se desfasoara , o bogata activitate de cercetare clinica , materializata in lucrari si comunicari stintifice prezentate la manifestari interne si internationale , in domeniul hepatologiei precum si articole publicate in revistele de specialitate .