Peste 11.500 persoane testate in doar 2 luni prin programul LIVE(RO)2 SUD

 COMUNICAT DE PRESĂ 

 

Performanțe excelente în cel mai amplu program de testare gratuită pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C în sudul României LIVE(RO)2-SUD 

 

Proiectul LIVE(RO)2-SUD se bucură de un real succes, în doar două luni de la debutul campaniei de testare, peste 11.500 de persoane cu domiciliul în județele Argeș și Dolj s-au testat pentru depistarea hepatitelor virale B si C. 

 

România se află printre țările europene cu cele mai mari rate de prevalență ale hepatitelor virale, ceea ce face necesară continuarea eforturilor de prevenție, screening și tratament asumate în 2019 prin Planul Cadru Național de Control al Hepatitelor Virale. Majoritatea persoanelor infectate nu sunt cunoscute și, ca urmare, nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic. 

 

În acest context coordonatorul proiectului, Prof. Dr. Liliana Gheorghe – medic primar gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni, a evidențiat cât de important este acest program în contextul actual. “Dinamizarea bătăliei cu hepatitele virale în România a început cu pași uriași în această vară prin intermediul Programelor regionale de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C – LIVE(RO)2 SUD și LIVE(RO)2 EST- susținute din fonduri europene, ce vor acoperi 2/3 din România, aducând la lumină pacienții necunoscuți și integrându-i în cascada de îngrijiri specifice: diagnostic-tratament-vindecare. Consider că anul care urmează reprezintă un an decisiv, în care România își poate dovedi performanța și poate intra în plutonul țărilor aliniate strategiei OMS, de eliminarea a hepatiteilor virale ca amenințare pentru sănătatea publică până în 2030. “ 

 

Peste 11.500 de persoane testate în doar două luni prin Programul LIVE(RO)2-SUD 

 

Cifrele arată cât de importantă este depistarea pacienților la timp. Peste 86% dintre persoanele testate locuiesc în mediul rural, sunt persoane al căror acces la servicii medicale este îngreunat, persoane care nu efectuează analize medicale periodice din variate motive (sunt în vârsta și greu deplasabili, trăiesc în zone izolate, greu accesibile, nu au venituri suficiente, nu sunt asigurați etc.) 

 

Din totalul de 11.637 de persoane testate, 316 persoane au fost depistate cu infecția cu virusurile hepatitice B sau C, rata de prevalență per total fiind de 2.72%. Dintre acestea 131 de persoane au fost depistate cu virus C si 185 de persoane cu virus B. 

 

Datele din primele două luni pe cele două județe arată că femeile își doresc mai mult să afle care este starea lor de sănătate, dovada fiind numărul semnificativ mai mare al celor care au ales să se testeze – 7524 din care 218 au fost depistate cu o afecțiune hepatică virală, raportat la 4113 bărbați dintre care 98 au fost depistați cu virusul B sau C. 

 

Rezultatele nu ar fi fost posibile fără implicarea medicilor de familie din cele două județe în care se desfășoară în prezent campaniile de testare. “Medicii de familie doresc să facă prevenție, să salveze vieți. Suntem conștienți că fiecare pacient depistat înseamnă o viață salvată si de aceea îi încurajăm pe toți cei care se încadrează în categoriile de risc să vină la testare” – Dr. Ioana Predoiu, medic de familie, coordonator al campaniei din județul Argeș. 

 

Declarația ei este susținută și de vicepreședintele SNMF, dr. Adriana Dogaru, coordonator al campaniei din județul Dolj: “Așa cum ne-au obisnuit și cu alte ocazii colegii mei, medicii de familie din judetul Dolj, prin testările pe care le efectuează în programul LIVE(RO)2-SUD demonstrează determinarea pe care o au pentru a învinge în lupta inegală cu boala, în această situație afectarea hepatică de natură virală, ce predispune pacientul la o evoluție silențioasă, neobservabilă, dar foarte gravă dacă nu este identificată la timp.” 

 

Având în vedere primele rezultate și implicarea fără precedent a medicilor de familie în cea mai amplă campanie de depistare a hepatitelor virale, managerul proiectului, Prof. Dr. Liliana Gheorghe, subliniază importanța asigurării tratamentelor – Devine acum esențială decizia autorităților de a asigura accesul imediat al pacienților depistați la tratamente antivirale eficiente, cu rate de vindecare/control de 95-100%, răspunzând chemării “România fără hepatite”. 

 

Toate datele obținute în cadrul programului de testare sunt introduse în primul Registru Național de Hepatite (Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului) care are deja în evidență peste 23.500 de persoane, în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD și LIVE(RO)2-EST. 

 

Proiectul LIVERO2-SUD este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. 

 

Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C” se va realiza screeningul populational în două regiuni de dezvoltare, mai precis Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia. Programul de screening se va derula etapizat, pe perioada 2021-2023 în toate cele 12 judete aparținând celor 2 regiuni de dezvoltare: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.