LABORATORUL CLINIC DE RADIOLOGIE, IMAGISTICA MEDICALA SI RADIOLOGIE INTERVENTIONALA IC FUNDENI


Tel: : +40 21 318 07/ 021 318.07.60


mail – fundeniradiologie@yahoo.ro


SCURT ISTORIC AL CLINICII DE RADIOLOGIE


In Spitalul Clinic Fundeni, actualmente Institutul Clinic Fundeni, Clinica de Radiologie a fost infiintata in  1960 de catre Dl.Prof.Dr.Corneliu  Butnaru, care a condus-o pana la pensionare in 1994, in continuare seful clinicii a fost Dl.Prof.Dr.Serban Al.Georgescu pana in anul 2007, iar din 2007 coordonarea activitatii clinice, didactice si de cercetare a fost si este realizata de Dr.Ioana G.Lupescu.


Activitatea Clinicii de Radiologie a cuprins si cuprinde aproape toate sferele de diagnostic,  fiind focalizata indeosebi pe imagistica abdominala: hepato-bilio-pancreatica, reno-urinara, patologia tubului digestiv,  imagistica in oncologie (in particular carcinomul hepatocelular in context de ciroza hepatica, tumorile aparatului reno-urinar, oncopediatrie, oncohematologie, cancerul de prostata), imagistica in transplantul de organe (renal, hepatic, medular); alte directii de interes au fost si sunt reprezentate de imagistica cardio-vasculara,  imagistica in miastenia gravis si imagistica in patologia vasculo-degenerativa a SNC, imagistica in AVC, imagistica senologica, dezvoltarea tehnicilor de radiologie interventionala minim invazive in imagistica abdominala.


Pana in 1990, Spit.Cl.Fundeni a servit ca baza de invatamant postuniversitar, dupa care a fost integrat si  in circuitul invatamantului pentru studenti. In anii 1991 si 1992 s-au organizat primele cursuri optionale de imagistica medicala, iar in anii 1990-1991, s-a derulat primul curs de formare a medicilor radiologi specialisti in computer tomografie din tara in vederea obtinerii competentei de Tomografie Computerizata  (CT)-initiator si coordonator Prof.S.A.Georgescu si respectiv in anii 2001-2002, primul curs din Romania de Imagistica prin Rezonanta Magnetica-coordonator Ioana G.Lupescu in vederea obtinerii competentei de RM. In timp, ambele cursuri -de CT si IRM-au contribuit la formarea a peste 2/3 din totalitatea utilizatorilor de CT si IRM din Romania (medici specialisti radiologi cu competenta in CT si IRM).


In cadrul compartimentului de angiografie si radiologie interventionala s-au dezvoltat proceduri de tratament minim invaziv in patologiaabdominala in particular hepato-bilio-pancreatica, a tubului digestiv si in transplantul hepatic (M.Grasu si colab.). Au fost dezvoltate manvre interventionale dirijate radiologic (fluoroscopic), ecografic sau CT (biliare, urinare, abdominale, toracice, etc).


Clinica de Radiologie si Imagistica Medicala  Fundeni a fost si este din 1990 sediul Societatii de Radiologie si Imagistica Medicala din Romania.


Clinica Radiologica Fundeni a fost primul serviciu film-less din Romania, integral informatizat ( in perioada 2000-2001),conectat la o retea interna de prelucrare si transmisie de imagini si dotat cu o instalatie PACS pentru stocare si transmisie de imagini la distanta.