Transplant reusit de maduva la Institutul Clinic Fundeni

Foto: Lucian Alecu / Jurnalul NaţionalFoto: Lucian Alecu / Jurnalul Naţional

Centrul de Hematologie şi Tran­splant Medular (CHTM) din cadrul Institutului Clinc Fundeni (ICF) a înre­gistrat, într-un deceniu, cel de-al 300-lea transplant de celule stem la copii şi la adulţi. Din totalul de transplanturi efectuate, 40 au fost la copii şi 260 la adulţi. Potrivit profesorului Dan Coliţă, şeful CHTM, mortalitatea în cazul acestor proceduri este sub 5% pentru autogrefă şi sub 20% pentru allogrefă. La cinci ani de la procedură, s-au înregistrat remisiuni complete de boală între 40% şi 60%.Profesorul Constantin Arion, şeful Clinicii de pediatrie a ICF, precizează că mortalitatea la copiii supuşi unor astfel de proceduri a fost zero. În intervalul 2001-2011 au fost efectuate atât autotransplanturi, cât şi tran­splanturi allogenice (cu grefe re­coltate de la donatori familiali compatibili. Numărul procedurilor a crescut de la un an la altul, prima sută de transplanturi fiind efectuată în şapte ani de activitate ai centrului (iunie 2001-mai 2008), iar următoarele 200, în trei ani, respectiv iunie 2008-mai 2011, cu o medie de câte 100 de transplaturi în fiecare an şi jumătate, a precizat directorul medical al ICF, medicul Alina Tănase. 

Totuşi, suntem departe de cifra medie de transplanturi de celule stem hematopoie­tice din Europa, unde este cuprinsă între 200 şi 400 de proceduri la 10 milioane de locuitori. Autotransplantul reprezintă folosirea celulelor stem ale pacientului în refacerea tuturor elementelor sangvine, după administrarea de citostatice în doze mari. Citostaticele acţionează asupra celulelor bolnave, sacrificând şi multe celule sănătoase. Autotransplantul nu vindecă, ci este o şansă la terapie, remisiunea întinzându-se pe o perioadă lungă. Transplanturile allogenice se fac cu grefe recoltate de la donatori înrudiţi, care sunt compatibili cu bolnavii. Acestea sunt mai complicate, deoarece apar reacţii imune ale organismului faţă de celulele stem străine. La CHTM, activitatea de transplant de celule stem heamtopoietice este foarte complexă,  pe lângă procedura propriu-zisă, ea incluzând reevaluarea săptămânală a pa­cien­ţilor şi, apoi, lunar, în primii ani posttransplant. De asemenea, pe lângă pacienţii transplantaţi la ICF, aici sunt monitorizaţi şi cei peste 50 de pacienţi transplantaţi în străinătate.

CHTM are în plan creşterea numărului de transplanturi, prin găsirea unui număr mai mare de donatori în Registrul de donatori vo­luntari recent înfiinţat. Dar pentru ca Registrul să poată deveni func­ţio­nal ar trebui să aibă aproximativ 15.000 de voluntari donatori, fiind ştiut că şansa de compatibilitate este de 1 la 500 de donatori. Conf. dr Da­niel Coriu, medic primar hematolog, spune că, în curând, Compartimentul de Transplant va avea o bancă de celule la standarde europene şi un serviciu de spitalizare de zi, autonom, destinat supravegherii şi evaluării pacienţilor posttransplant. Proiectele CHTM sunt susţinute de Ministerul Sănătăţii, dar ele sunt permanent ameninţate de lipsa de personal, dar şi de tendinţa generală manifestată în sistemul medical de migrare a personalului medical spre locuri de muncă mai bine salarizate.