IASGO 2007

Evenimentul a fost prezentat  pe larg de catre participanti  si de catre presa

http://www.rombiomedica.com/stire/IASGO-2007-4.html

http://www.ralcom.ro/iasgo-2007-457.html

http://www.srchirurgie.ro/search/label/Evenimente%20desfasurate

 

 

Dragi colegi,

Este o onoare pentru mine participarea la al 17-lea Congres Mondial al Asociatiei Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor.

Inaltul nivel stiintific al Congresului a fost confirmat de cele peste 900 de lucrari originale prezentate in cadrul tuturor sectiunilor manifestarii. Comitetul Stiintific al Congersului a oferit deasemenea premii pentru cele mai bune lucari prezentate atat orale cat si postere, incurajind astfel tinerii cercetatori in munca stiintifica.

Participarea dumeavoastra la Congres a avut un impact major mai ales asupra tinerilor chirurgi. Acestia au avut ocazia sa intalneasca uni dintre cei mai prestigiosi medici ai lumii , modele vrednice de urmat.

Deasemenea deschiderea Scolii Internationale de Chirurgie Oncologica la Bucuresti, reprezinta o sansa in plus pentru tinerii cercetatori de a lua contact cu specialisti de renume international. Sper ca momentele petrecute la Bucuresti si in Romania precum si proverbiala ospitalitate a romanilor au marcat fiecare moment al manifestarii.

Pentru a va aminti de momentele placute petrecute la Congres va invit sa accesati site-ul IASGO pentru a vedea imagini din timpul desfasurarii acestuia. La final va urez succes si doresc sa ne revedem la cel de al 18-lea Congres IASGO , ce va avea loc in Turcia, la Istambul in 2008

Cu consideratie

Prof. Dr. Irinel Popescu

Presdinte al ceuli de al 17-lea Congres al IASGO

Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie

 

 

http://www.realitatea.net/singura-scoala-de-chirurgie-oncologica-din-europa-de-est–la-bucuresti_86325.html

Singura şcoală de chirurgie oncologică din Europa de Est, la Bucureşti

05 sep 2007, 21:21 |

Singura şcoală de chirurgie oncologică din Europa de Est care va pregăti medici specialişti în chirurgie va fi înfiinţată la Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Chirurgilor, Medicilor Gastroenterologi şi Oncologi.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol Davila”, Florin Popa, a explicat faptul că a fost ales Bucureştiul pentru că există atât resursele tehnologice necesare cât şi personal pregătit.

Potrivit rectorului Florian Popa este singura şcoală de acest gen din Europa de Est şi va contribui la formarea de chirurgi proveniţi din zona Europei de Est şi a spaţiului ex-sovietic. La cursurile şcolii vor putea să se înscrie medici deja confirmaţi ca specialişti, iar absolvirea va fi considerată o supraspecializare.

Şcoala va funcţiona în cadrul unui parteneriat cu un mare grup medical din Atena, care va asigura instruirea medicilor rezidenţi în Atena şi Salonic, în laboratoare cu tehnologie de ultimă oră, a precizat rectorul UMF “Carol Davila” Bucureşti. “Parteneriatul cu grupul medical din Atena e un semn al colaborării în domeniul post-universitar”, a mai spus Florin Popa.

Congresul mondial al medicilor chirurgi, gastroenterologi şi oncologi, organizat de International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO), are loc la Palatul Parlamentului, în perioada 5-8 septembrie, sub patronajul preşedintelui Traian Băsescu. La congres, organizat pentru prima dată în România, participă peste 1.200 de profesori, medici primari, specialişti şi medici rezidenţi din 54 de ţări.

 

http://www.postamedicala.ro/congres-mondial-de-chirurgie-la-bucuresti.html

Al XVII-lea Congres Mondial al Asociaţiei Internaţionale a Chirurgilor, Medicilor Gastroenterologi şi Oncologi (IASGO) va avea loc la Bucureşti, în perioada 5-8 septembrie, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, Traian Băsescu. Între temele anunţate se află abordări noi în chirurgia generală şi abdominală, substituirea esofagului, transplantul de pancreas, de ficat, bolile gastro-esofagiene, cancerul colo-rectal, boala Crohn, chemoembolizarea şi chemoterapia carcinomului hepatocelular, managementul modern al traumatismelor abdominale.

Congresul, ce va fi găzduit de Palatul Parlamentului, reuneşte peste 1.000 de participanţi din lumea medicală, români şi străini, profesori, medici primari, specialişti, medici rezidenţi, care activează în domeniu. Peste 300 de invitaţi de renume din întreaga lume vor susţine zilnic conferinţe, videoconferinţe, demonstraţii live, lucrări ştiinţifice originale.

Reuniunea ştiinţifică va include conferinţe, sesiuni plenare, sesiuni dedicate, prezentări orale sau poster, simpozioane satelite sponsorizate de firme, schimburi de puncte de vedere, prezentări de cazuri, o expoziţie specializată. “Este un privilegiu pentru mine să anunţ că cel de-al XVII-lea Congres Mondial al Asociaţiei Internaţionale a Chirurgilor, Medicilor Gastroenterologi şi Oncologi se va desfăşura la Bucureşti. Este o mare onoare pentru România, în chiar anul aderării şi recunoaşterii sale, să fie gazda uneia dintre cele mai prestigioase manifestări ştiinţifice anuale. Atât prin aspectul multidisciplinar (deoarece aduce la un loc chirurgi, gastroenterologi, oncologi), cât şi prin valoarea lucrărilor ştiinţifice, Congresul Mondial al IASGO reprezintă un punct de reper important pentru toţi specialiştii din categoriile menţionate mai sus”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele IASGO 2007. Potrivit acestuia, urmând filozofia IASGO – cea a medicinei fără frontiere şi sănătate pentru toţi -, Secţiunea Română al IASGO a organizat până şapte seminarii în primăvară “care au fost onorate de o participare pe scară largă şi au câştigat un prestigiu enorm în lumea educaţiei medicale româneşti”. “Organizarea celui de-al XVII-lea Congres Mondial ne stimulează încă o dată să ne intensificăm eforturile astfel încât condiţiile oferite participanţilor şi valoarea ştiinţifică a întâlnirii să fie în concordanţă cu standardele IASGO”, a spus prof. dr. Irinel Popescu.

Manifestarea este organizată de Secţiunea Română a IASGO, Societatea Română de Chirurgie, Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, Societatea Română de Radioterapie şi Oncologie Medicală, Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului, Fundaţia pentru Chirurgia Ficatului, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România. La Bucureşti vor fi prezenţi preşedintele IASGO, prof. dr. Masatoshi Makuuchi (Japonia), secretarul general al asociaţiei, prof.dr. Nick J. Lydakis (Grecia), precum şi alţi membri ai Comitetului Executiv al IASGO. /Rompres/

Acest articol a fost citit de 1785 ori.

 

http://www.arce.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2:al-17-lea-congres-mondial-al-asociatiei-internationale-a-chirurgilor-gastroenterologilor-si-oncologilor-iasgo&catid=2:relatari&Itemid=34

Consemnat de prof.Irinel Popescu si dr. Victor Tomulescu

 

In perioada 5-8 septembrie 2007, am avut onoarea de a fi gazdele celui de-al 17-lea Congres Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor (IASGO), manifestare care s-a desfasurat la Palatul Parlamentului, Bucuresti, avand ca tema principala de dezbatere noi orizonturi in diagnosticul si tratamentului afectiunilor gastro-intestinale. O contributie importanta la organizarea congresului au avut Societatea Romana de Chirurgie, Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, Asociatie Romana pentru Studiul Ficatului, Societatea Romana de Radioterapie si Oncologie Medicala, Fundatia pentru Chirurgia Ficatului si Academia Romana a Oamenilor de Stiinta. Congresul a fost precedat de 3 cursuri cu participare internationala, avand ca subiecte de dezbatere tehnicile de microchirurgie, ecografia intraoperatorie si tratamentul cu radiofrecventa al tumorilor hepatice, adresate in principal tinerilor chirurgi specialisti, cursuri menite sa le ofere posibilitatea de a aborda si explora intr-o maniera cat mai exacta patologia chirurgicala. Fiecare curs teoretic a fost urmat de de o demostratie practica. In deschiderea oficiala a congresului au luat cuvântul Presedintele Romaniei, Excelenta Sa Domnul Traian Basescu, Profesorul Masatoshi Makuuchi, Profesorul N. J. Lygidakis si Profesorul Irinel Popescu, fiecare subliniind importanta acestui eveniment, rolul sau în progresul medicinei, în crearea de noi legaturi internationale, precum si extinderii preocuparilor acestei organizatii prin includerea domeniului oncologic.

 

Dupa deschiderea oficiala, participantii au avut placuta surpriza de a a fi martori inca odata la o prezentare clasica, dar mereu actuala – genetica cancerului colo-rectal – prezentata de Profesorul V. Velculescu (SUA). Prin studiului genomului uman si compararea celulelor normale cu cele tumorale, s-au identificat o serie de mutatii genice, responsabile de transformarea maligna. Cu aceasta ocazie au fost reconfirmate ca fiind implicate in oncogeneza, gene clasice precum APC, k-RAS, TP53, dar au fost descoperite si foarte multe gene noi. Se explica astfel comportamnetul extrem de complex al neoplaziilor, dar in egala masura se deschid noi orizonturi de tratament cum ar fi terapia genica sau cu anticorpi monoclonali ce actioneaza la nivel de receptori. Pe parcursul celor 3 zile, congresul a reunit circa 300 de „speakeri” din 56 de tari, personalitati de prim rang în domeniile chirurgiei, gastroenterologiei si oncologiei. In cele sase sali ale Palatului Parlamentului au fost sustinute sesiuni de comunicari stiintifice, sesiuni video, prezentari de caz, precum si postere. S-au dezbatut aspecte referitoare la diagnosticul si tratamentul a numeroase afectiuni gastrointestinale. Chirurgia hepatica (inclusiv transplantul hepatic) a reprezentat o importanta tema de dezbatere, in cadrul mai multor sesiuni. Astfel au fost discutate tratamentul tumorilor hepatice primitive, tratamentul multimodal al hepatocarcinomului – extinderea criteriilor Milano, la pacientii cu hepatocarcinom grefat pe ciroza fiind recomandat transplantul hepatic drept prima optiune terapeutica. Ramanand tot in sfera hepatica, tratamentul metastazelor din cancerul colo-rectal a fost amplu dezbatut, reinterandu-se faptul ca rezectia hepatica asociata cu chimioterapie reprezinta singura metoda potential curativa pentru aceasta categorie de pacienti, supravietuirea la 5 ani depasit 30% prin aceasta abordare. In cazul metastazelor sincrone, rezectia simultana efectuata in centre specilizate in chirurgia oncologica si hepatica reprezinta optiunea optima de tratament. In plus au fost prezentate modalitati terapeutice prin care pacienti cu metatstaze initial nerezecabile au putut fi convertiti la rezecabilitate (in special prin regimuri agresive de chimioterapie neoadjuvanta asociata cu anticorpi monoclonali).

 

In cazul transplantului hepatic, sferele de interes au fost: transplantul la adult cu grefa de la donator viu – in special cu lob drept, aspectele gastroenterologice legate de indicatii, de lista de asteptare, de criterii cat mai fidele de apreciere a severitatii bolii hepatice, tratamentul posttransplant in cazul cirozelor virale cu virusurile hepatitice B si C, avand in vedere incidenta mar a recicidivei mai ales in cazul infectiei cu VHC, sindromul small-for size, reevaluare unor indicatii precum infectia cu VHC si hepatocarcinomul. Au fost de asemenea dezbatute tehnici chirurgicale si de radiologie interventionala pentru tratamentul hipertensiunii portale. Ramanand in sfera trasplantologiei au fost prezentate rezultatele actuale precum si tendintele transplantului celular – cu celule stem mezenchimale, insule pancreatice si rolul acestora in tratamentul diabetului zaharat. Patologia cailor biliare extrahepatice a fost tratata din perspectiva accidentelor caii biliare, reconstructia primara fiind metoda optima, in egala masura fiind abordata si patologia oncologica a caii biliare – progresele recente din genetica oncologica deschizand noi perspective in diagnosticul si tratamentul cancerului vezicii biliare. S-au dezbatut tendinte moderne in chirurgia esofagiana: diagnosticul si tratamentul perforatiei si fistulelor esofagiene, esofagectomia miniinvaziva, ingrijirile perioperatorii la pacientul caruia urmeaza sa i se practice rezectia esofagiana, tratamentul multimodal al esofagului Barrett, precum si tratamentul multimodal al cancerului esofagian. Tratamentul cancerului gastric a fost dezbatut in mai multe sesiuni de comunicari stiintifice: chirurgia radicala si rezultatele sale, valoarea gastrectomiei paliative, tratamentului formelor precoce, relatia acestuia cu Helicobacter pylori precum si aspecte legate de calitatea vietii la pacientii cu rezectie gastrica.

 

Au fost analizate rezultatele chirugiei oncologice clasice (deschise) si a celei laparoscopice in polipozele familiale malignizate si cancerul colo-rectal ereditar, insistandu-se pe avantajele imunologice, recuperarea postoperatorie si reinsertia socio-profesionala precoce ale pacientilor tratati laparoscopic. Rezultatele pe termen lung al celor doua metode de abordare sunt similare. Cancerul rectal a reunit numeroase prezentari pe tema abordarii multidisciplinare, exciziei mezorectului, calitatii vietii – o importanata deosebita avand operatiile cu prezervare sfincteriana prin optimizarea tehnicilor chirurgicale. Discutiile referitoare la cancerul pancreatic au vizat aspectele de tehnica chirurgicala oncologica, precum amplitudinea limfodisectiei, abordarea metastazelor hepatice, prezervarea splenica, rezectii multiorgan – inclusiv rezectiile vasculare, dar si abordare multimodala si managementul complicatiilor postoperatorii. De asemenea au fost analizate metode de diagnosticare precoce a acestei afectiuni prin identificarea unor markeri tumorali specifici pentru ameliorarea rezecabilitatii si supravietuirii. Tumorile neuroendocrine gastro-intestinale au prilejuit discutii legate de abordarea chirurgicala si terapia la nivel de receptori. Daca initial prezenta carcinomatozei peritoneale impunea realizarea unui gest chirurgical minim, astazi nu mai reprezinta o contraindicatie de exereza, ablatia tesutului tumoral combinata cu chimioterapia (locala si sistemica) si hipertermia oferind perspective incurajatoare pentru aceasta categorie de pacienti. In paralel cu aspectul macroscopic si tratamentul mutimodal al cancerelor gastro-intestinale, s-au prezentat si notiuni de biologie moleculara oncologica prin analiza mutatiilor genice si identificarea unor noi modalitati terapeutice.

 

Au existat de asemenea sesiuni avand ca tema principala patologia de jonctiune eso-gastrica – acalazia, reflux gastro-esofagian, actualitati in tratamentul pancreatitei acute si a bolilor inflamatorii intestinale. Tratamentul obezitatii morbide a constituit un capitol amplu dezbatut – rezectia gastrica laparoscopica, banding-ul gastric, precum si aspecte legate de nutritia pe termen lung. Nu au fost omise aspectele de terapie intensiva a pacientilor cu afectiuni gastrointestinale severe, progresele inregistrate in ultimele decenii ducand la o crestere semnificativa a supravietuirii unor astfel de pacienti.

 

Sesiunile video vizand afectiunile gastrice, esofagiene, pancreatice, hepatice – inclusiv prelevarea de la donatorul viu in vederea transplantului hepatic, efectuate fie pe cale clasica, fie laparoscopica, au reprezentat adevarate opere de arta si progres chirurgical. Prezentarile de cazuri pe diverse teme gastroenterologice au provocat o serie de discutii constructive legate de metodele de diagnostic imagistic, diagnostic diferential si tratament. In fiecare din cele trei zile ale congresului au fost prezentate postere adorband diverse teme ale patologiei gastrointestinale. In paralel cu prezentarile medicale, au fost sustinute diverse expozitii de aparatura medicala si medicamente, o mentiune speciala fiind cea a robotului Da Vinci, deschizator al erei chirurgiei robotice, ultima achizitie a Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni. In final au fost acordate premii atat pentru cele mai bune comunicari stiintifice, cat si pentru sectiune de postere. Congresul a fost o ocazie de exceptie pentru toata lumea medicala, in special pentru tinerii specialisti de a intra in contact cu personalitati marcante din lumea intreaga, de a cunoaste ultimele tendinte in tratamentul afectiunilor gastro-intestinale, de a stimula interesul pentru noi teme de cercetare si de a realiza noi legaturi intre medicina romaneasca si cea internationala. Continuand traditia, va asteptam cu acelasi interes la urmatorul congres din 2008, care va avea loc la Istanbul, Turcia.

Prof. Dr. Irinel PopescuDr. Victor Tomulescu

 

www.comunicatedepresa.ro/pdf_format.php?cid=28504

http://www.ziare.com

Elita mondiala medicala in Capitala

La Bucuresti a inceput ieri cel de-al XVII-lea Congres Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Medicilor Gastroenterologi si Oncologi (IASGO), eveniment organizat sub patronajul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, de catre Sectiunea Romana a IASGO, Societatea Romana de Chirurgie, Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, Societatea Romana de Radioterapie si Oncologie Medicala, Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului, Fundatia pentru Chirurgia Ficatului, Academia …

Joi, 06 Septembrie 2007, ora 09:40