Secția Pediatrie I
Pediatrie I
Date de contact
Descriere sectie:
Aflata la etajul 7 al corpului A, intr-un tronson complet renovat in anul 2022, Sectia Clinica Pediatrie I face parte din Clinica de Pediatrie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie ”Carol Davila”.
Conform ultimului raport al Registrului National de Cancer, Clinica de Pediatrie din Institutulul Clinic Fundeni trateaza 40% dintre leucemiile acute diagnosticate la nivelul tarii si este membru asociat in Reteaua Europeana de Referinta pentru Oncologie Pediatrica (ERN PaedCan) din 2019, protocoalele de diagnostic si tratament folosite in sectie sunt standardizate la nivel international. De asemenea, este ărimul centru comprehensiv pentru diagnosticul si tratamentul pacientilor cu hemofilie din Romania acreditat european din 2015 (impreuna cu Clinica de Hematologie).
Sectia dispune de 39 paturi functionale pentru internari continue, repartizate in saloane si rezerve, fiecare cu grup sanitar propriu, consola de gaze medicale la fiecare pat, aer conditionat, frigider, televizor, mobilier adecvat cu spatii de depozitare, paturi pentru apartinatori. Alte facilitati: sala de mese, sala de tratamente, instalații de purificare a aerului fixe si mobile, acces la hota cu flux laminar pentru preparate solutiilor citostatice, acces intrare principala restrictionat cu cartela si scara in caz de incendiu, acces la camera de joaca si kinetoterapie, cabinet de consultatii in holul central, Scoala de spital. Sectia dispune de spatiu pentru spitalizare de zi/ambulatoriu de specialitate intr-un sistem modular unde pacientii pot beneficia de ingrijire medicala completa: consulturi, teste de laborator, administrare de tratamente specifice.
Personalul medical al sectiei este alcatuit din medici de diferite specializati (oncologie si hematologie pediatrica, pediatrie, gastroenterologie si nutritie, boli infectioase) si asistente cu inalt nivel de perfectionare pentru patologiile tratate, infirmiere, precum si un asistent social, doctoranzi, rezidenti si studenti in stagii de pregatire. Sectia colaboreaza cu specialitati conexe (kinetoterapeut, psiholog), cu alte specialitati din cadrul Institutului, precum si alte sectii de profil din tara si din strainatate, cu scopul de a oferi ingrijiri medicale la standarde ridicate.
Dupa renovarea capitala, sectia a realizat peste 1200 spitalizari continue/an si peste 1100 internari/an in regim de spitalizare de zi. In cadrul sectiei se desfasoara Programe Nationale de Sanatate: de Oncologie, de Talasemie si Hemofilii, de Boli Rare (Purpura trombocitopenica, Imunodeficiente primare).
Arii de expertiza
La nivelul sectiei sunt tratati pacienti cu boli hematogice maligne si non-maligne – prin tehnici moderne de diagnostic, monitorizare si terapeutice, inclusiv printr-o colaborare stransa cu Departamentul de Transplant Medular si Terapii Celulare din Institut, precum si afectiuni gastroenterologice.
- leucemii acute si cronice
- limfoame maligne Hodgkin / non-Hodgkin
- histiocitoza Langerhans si non-Langerhans
- sindroame mielodisplazice / mieloproliferative
- anemie aplastica dobandita
- sindroame de insuficienta medulara congenitala
- sindroame de imunodeficienta primara
- citopenii de diverse cauze
- anemii hemolitice congenitale / dobandite
- tulburari de coagulare
- limfohistiocitoza hemofagocitara familiala / dobandita
- alte afectiuni hemato-oncologice rare
- nutritie oncologica
- sindroame de malnutritie si malabsorbtie, intolerante digestive
- dezechilibre nutritionale, obezitate si complicatii.