Secția de Nefrologie Clinică
Nefrologie Clinică
Date de contact
0725 052 521
Prezentarea Sectiei
Structura secției Nefrologie Clinică a Institutului Clinic Fundeni, include, în total 46 paturi, din care: Nefrologie Clinică (38 paturi), Compartiment hemodializă (8 aparate) și Compartiment dializă peritoneală (8 paturi).
Activitatea secției este asigurată de un număr de 10 medici specialiști nefrologi, 34 de asistente medicale și 13 infirmiere.
Încadrarea cu personal medical supraspecializat (în centre europene şi internaţionale) permite rezolvarea patologiei nefrologice dificile din România, în toată complexitatea ei.
În prezent suntem singurul Centru de Excelență pentru Boli Rare ale Aparatului Reno-Urinar din România, centru care oferă atât expertiză pentru afectarea renală și evaluare completă multidisciplinară, cât și tratament specific al complexului sclerozei tuberoase Bourneville, al bolii Fabry, glomerulopatiilor primitive și secundare.
Secția de Nefrologie Clinică contribuie la formarea unui număr de ~ 400 studenţi/an, studenți în cadrul stagiului de nefrologie, în cadrul Facultăţii de Medicina Generala a UMF Carol Davila, București. De asemenea în Secție se formează anual un număr de peste 20 de medici rezidenți în specialitatea nefrologie și peste 40 de medici rezidenți în specialități conexe nefrologiei.
Avem o preocupare constantă pentru programe de cercetare. În afara studiilor de cercetare cu finanțare proprie, în Secție s-au desfășurat în ultimii 5 ani peste 30 de studii clinice finanțate de companii farmaceutice internaționale.
Ariile de expertiză
- Diagnosticul şi tratamentul glomerulopatiilor primitive și secundare
- Diagnosticul şi tratamentul nefropatiilor tubulo-interstitiale primitive și secundare.
- Diagnosticul și tratamentul bolilor nefrologice genetice rare (boala Fabry, Boala Alport, Scleroza tuberoasă, etc).
- Managementul pacientului cu boală cronică de rinichi.
- Managementul pacientului cu boală cronică de rinichi aflat în program de substituție a funcției renale (hemodializă, hemodiafiltrare, hemofiltrare, dializă peritoneală continuă ambulatorie, dializă peritoneală automată, transplant renal).
- Diagnosticul şi tratamentul injuriei renale acute.
- Diagnosticul şi tratamentul malfuncției accesului vascular și peritoneal.
- Diagnosticul şi tratamentul litiazei aparatului urinar.
- Diagnosticul şi tratamentul patologiei infectioase a aparatului reno-urinar.
- Diagnosticul și tratamentul hipertensiunii arteriale secundare.
- Afereze.