Secția Chirurgie Generala I
Chirurgie Generala I
Date de contact
021 303 86 24
Prezentarea Sectiei
Secția de Chirurgie Generală 1 face parte din Centrul de Boli Digestive si Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni si cuprinde 37 de paturi de spital. De la înființarea ei a avut un rol determinant în formarea si dezvoltarea scolii chirurgicale românești, atât prin componență cat și prin patologia abordată. Prin colectivul medical dedicat (incluzând in prezent 11 chirurgi titulari), Secția de Chirurgie 1 este în continuare un pilon al activității chirurgicale din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Patologia chirurgicală abordată in Secția Chirurgie 1 este axata pe afecțiuni maligne (colo-rectale, hepato-bilio-pancreatice, ginecologice, gastrice). De asemenea, sunt abordate si unele afecțiuni benigne, in special cele din sfera patologiei hepatobiliare (chist hidatic, hemangioame hepatice, litiaza biliara), precum si hernia hiatală sau defectele parietale abdominale (hernii, eventrații postoperatorii). O buna parte din aceste intervenții chirurgicale (litiaza biliara, hernia hiatală, defectele parietale, tumorile colorectale, precum si anumite tumori hepatice) se efectuează si prin abord laparoscopic. Prin implicarea unora dintre medicii secției in programul de transplant hepatic din Institutul Clinic Fundeni, Secția de Chirurgie 1 contribuie la menținerea și dezvoltarea acestuia.
In Secția Chirurgie 1 se desfășoară o susținuta activitate universitară. Colectivul format din cinci cadre universitare asigura predarea patologiei chirurgicale pentru studenții anilor 4 și 5 ai Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” si îndruma studenți in redactarea lucrării de diploma. Medicii secției contribuie si la formarea viitorilor chirurgi prin implicarea in programele de rezidențiat și de pregătire postuniversitara.
Secția Chirurgie Generală 1 este implicata și în cercetarea medicala la nivel înalt din cadrul Institutului Clinic Fundeni, prin colectivul format din 5 cercetători (printre care si coordonatorul de cercetare al Centrului de Boli Digestive si Transplant Hepatic) si cele 5 cadre universitare dintre care unii dețin sau au deținut calitatea de membru sau director in cadrul unor proiecte de cercetare.
Patologie Maligna
- digestiva
- colo-rectala (rezecția atât a tumorii primare cat si a metastazelor hepatice si/sau peritoneale) – inclusiv prin abord laparoscopic
- gastrice
- hepato-bilio-pancreatice
- rezecții hepatice minore si majore
- rezecții pancreatice diverse – duodeno-pancreatectomii, spleno-pancreatectomii, etc
- distrucții tumorale prin radiofrecvență (percutanat sau intraoperator) o ginecologice
- cancer sân, col uterin, endometru, ovarian (inclusiv chimio-hipertermie intraperitoneală)
- exenterații pelvine
Patologie Benigna
- litiaza biliara (laparoscopic)
- afecțiuni hepatice
- hernie hiatală (laparoscopic)
- defecte parietale abdominale (hernii, eventrații – procedee alloplastice – „plasa”, inclusiv laparoscopic)
- montarea/suprimarea cateterelor pentru dializa peritoneala
- ecografii diagnostice si/sau terapeutice, atât pre- cat si intraoperator
- prin cabinetul de stomaterapie se asigura îngrijirea ileo/colo-stomelor si consilierea pacienților purtători de stome