Congresul International al Societatii de Transplant 2010

 

Al XIII-lea Congres International al Societatii de Transplant (The Transplantation Society -TTS)

Vancouver, Canada

In perioada 15-18 august 2010 a avut loc cel de-al XIII-lea Congres International al Societatii de Transplant (The Transplantation Society -TTS) in Vancouver, Canada. Manisfestarea stiintifica a reunit transplantologi din intreaga lume, prezentarile fiind grupate in sesiuni paralele (prezentari orale, miniprezentari, postere, state-of-art). Transplantului hepatic i-au fost dedicate sesiuni de indicatii, imunosupresie, tehnica chirurgicala, rezultate, profilaxie si tratament al infectiilor virale (VHB, VHC), precum si de evaluare a donatorului viu.

Asa cum era firesc etiologia virala (VHB, VHC) a cirozelor a constituit subiect de discutie sub aspectul imunospresiei (de ex. utilizarea Sirolimusului), profilaxiei reinfectiei cu VHB, factorilor de risc al reinfectiei cu VHC, precum si tratamentului reinfectiei cu VHC (pre- si posttransplant).

Sub aspectul indicatiilor o mentiune speciala a constituit-o hepatocarcinomul pe marginea caruia au fost discutate criteriile de selectie, tratamentul locoregional pretransplant (ablatia, chimioembolizarea transarteriala, chimioterapia), precum si modul de alocare a grefelor in cazul canditatilor cu hepatocarcinom de pe lista de asteptare. O atentie speciala a reprezentat-o rata de recidiva mai mare a hepatocarcinomului in cazul transplantului de la donator viu, posibilele explicatii fiind reprezentate de perioada relativ scurta de asteptare, regenerarea hepatica sau factorii de crestere.

In sesiunile dedicate imunosupresii au fost aduse in discutie reevaluarea tolerantei operationale, inductia cu alentuzumab (Campath 1H) la pacientii fara etiologie VHC, mentinerea imunosupresiei cu agenti cu o singura administrare pe zi (Advagraf), regimurile nefroprotective (Sirolimus, timoglobulinele), utilizarea rituximabului in cazul transplantului de la donator viu incompatibil in sistemul ABO.

In sfera transplantului hepatic de la donator viu, subiectele s-au axat pe gasirea “donatorului” ideal reflectat de rezultate, precum si importanta biopsiei hepatice in selectia donatorilor.

Aspectele de tehnica chirurgicala au vizat impactul anastomozei cave asupra functiei renale, tratamentul trombozei portale extensive (anatomoza cavo-portala sau reno-portala), reperfuzarea simultana portala si arteriala, rezultatele tehnicii cu ficat impartit (ex-situ), reperfuzarea arteriala initiala si preventia leziunilor biliare ischemice.

Rezultatele din transplantul hepatic au fost mentionate din perspectiva donatorilor marginali (VHB +, VHC +), transplantului domino, a unor noii solutii de prezervare (IGL1), gasirii de noi factori de predictie a supravietuirii grefei (D-MELD), precum si a prezentei comorbiditatilor (insuficienta renala).

In ansamblu sesiunile au fost interesante si au deschis noi teme de discutie pentru reuniunile ulterioare.

In cadrul acestui congres membrii echipei de transplant hepatic condusa de Domnul Profesor Dr. Irinel Popescu a prezentat mai multe lucrari sub forma de poster si prezentari orale.

Lucrarea cu titlul: “Survival Outcomes following liver transplantation (SOFT) score – A useful predictor of short term mortality in Romanian Liver Transplant Program” prezentata de Dr Speranta Iacob a fost premiata in plen, in cadrul Sesiunii de Deschidere a Congresului. Scopul lucrării a fost identificarea rolului predictiv al scorurilor SOFT si MELD pentru evaluarea supravietuirii la 3 luni post-transplant hepatic în cadrul Programului National de Transplant. Scorul SOFT, ce contine 19 variabile legate de donator, de primitor si de interventia chirurgicala, s-a dovedit a avea o valoare prognostica buna (AUROC=0.73), comparativ cu scorul MELD care nu a avut valoare in predictia mortalitatii post-transplant (AUROC=0.45). In functie de grupele de risc ale scorului SOFT identificate la 3 luni post-transplant, s-a estimat supravietuirea pacientilor la un an post-transplant. In combinatie cu scorul MELD care prezice mortalitatea pe lista de asteptare, scorul SOFT poate cuantifica mai bine beneficiul supravietuirii post-transplant hepatic, poate ajuta clinicienii sa decida care pacienti ar trebui transplantati prioritar, si sa imbunatateasca matching-ul donor primitor.