Comunicat Registru Hepatite – LIVERO 1 – Peste 40.000 de persoane înscrise în Registrul Național de Hepatite Virale
Peste 40.000 de persoane înscrise în Registrul Național de Hepatite Virale
Primul Registru Electronic pentru evidența hepatitelor virale este utilizat cu succes în cadrul celor două proiecte de screening aflate în derulare la nivelul țării noastre, LIVERO 2 SUD și LIVERO 2 EST, registrul fiind deja populat cu datele a 41.362 persoane.
Sistemul Electronic de Evidență al Screeningului (SEES) hepatitelor virale din România a fost dezvoltat în cadrul proiectului LIVE(RO)1: Formarea personalului medical din România pentru screening-ul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D. Proiectul este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași în perioada iulie 2018- noiembrie 2023.
Hepatitele virale reprezintă una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică din România, atât prin prevalență, cât și prin consecințele pe termen lung: ciroza hepatică și complicațiile ei, insuficiența hepatică, cancerul hepatic și nevoia de transplant hepatic. Suntem pe locul doi în Europa şi pe locul patru în lume în ceea ce privește decesele provocate de bolile hepatice, conform datelor raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În acest context, s-a conturat nevoia realizării unui program de screening populațional prin care să se realizeze testarea astfel încât să poată fi identificați cei infectați și nediagnosticați. Aceste persoane se află în pericol deoarece depistarea tardivă a infecțiilor cu virusurile hepatitite B si C poate cauza probleme grave de sănătate sau chiar decesul, fiind în același timp un pericol și pentru comunitate deoarece pot transmite boala mai departe.
Necesitatea unui program de screening conectat cu cel de tratament adecvat imediat este piesa esenţială subliniată în recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la planul de eradicare al hepatitelor virale până în anul 2030, iar existența unui sistem electronic în care să fie stocate toate datele obținute este esențială pentru succesul screeningului.
Din totalul celor 41.362 persoane care au participat la programul de testare, 1.192 au fost depistate pozitiv la infecția cu virus B sau C în urma testării prin teste rapide. Prevalența indicată este de 3.44% la hepatita B, de 2.16% la hepatita C și de 0.07% la hepatită B+C.
699 persoane depistate pozitiv la infecția cu virus hepatitic B
480 persoane depistate pozitiv la infecția cu virus hepatitic C
13 persoane depistate pozitiv la infecția cu virus hepatitic B+C
Depistarea precoce înseamnă o șansă la viață, iar testarea este singura cale sigură pentru depistare.
Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului este gestionat de către Institutul Național de Sănătate Publică, iar principalul scop al acestuia este păstrarea unei evidențe a persoanelor depistate cu hepatită B/D sau C și interpretarea datelor obținute în vederea elaborării unor politici publice care să poată ajuta la eliminarea hepatitelor virale din România.
Proiectul LIVE(RO)1: Formarea personalului medical din Romania pentru screening-ul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D este cofinanțat din Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.