COMUNICAT DE PRESĂ – Un nou omagiu adus “donatorilor îngeri” și familiilor acestora, la Institutul Clinic Fundeni

Asociația Transplantaților din România (ATR) va deschide joi, 14 iulie, 2022, începând cu ora 10, la Institutul Clinic Fundeni din București, în amfiteatrul Thomas Starzl, seria evenimentelor dedicate și anul acesta donatorilor de organe, familiilor care au fost de acord cu donarea și persoanelor care doresc să ia o decizie informată privind acceptul sau refuzul Donării de organe în scop terapeutic. Mai mult, acțiunile tematice ale ATR vor continua pe tot parcursul lunii iulie, fiecare zi a acestei luni fiind considerată, încă din 2014, “Ziua Donatorului de Organe”.

14 iulie, 2022. Un nou omagiu adus “donatorilor îngeri” și familiilor acestora. Medici, asistente și asistenți medicali, pacienți transplantați și multe personalități ale lumii medicale românești se vor reuni joi, la Institutul Clinic Fundeni din București, pentru a-și manifesta încă odată recunoștința față de cei care, de-a lungul timpului, donatori și aparținători ai acestora, au ales, într-un gest suprem, să dea o nouă șansă la viață semenilor aflați în suferință. După o scurtă conferință tematică, intitulată generic „Donatori și donarea de organe în scop terapeutic” ce va avea loc la ora 10, în amfiteatrul Thomas Starzl din cadrul I.C.Fundeni, participanții se vor reculege, o oră mai târziu, la biserica ”Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian”, unde va avea loc o slujbă de pomenire a Donatorilor Îngeri.

Asociația Transplantaților din România celebrează Ziua Donatorului de organe din anul 2014, când la aniversarea a 18 ani de la infiintarea asociției (16 iulie 1996), membrii acesteia au decis sa “doneze” aceasta zi pentru onorarea Donatorilor de organe. Cu acea ocazie, ATR a ridicat în curtea bisericii cu hramul “Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian” din curtea

I.C. Fundeni, o troiță în memoria Donatorilor Ingeri. Această troiță a devenit locul unde, an de an, în jurul datei de 16 iulie, membrii ATR și invitații lor se adună pentru a mulțumi Donatorilor în viață, familiilor care au acceptat donarea, personalului medical implicat în activitatea de transplant și totodată, pentru a comemora Donatorii Îngeri” a declarat președintele Asociația Transplantaților din România, Gheorghe Tache.

La rândul său, managerul Institutului Clinic Fundeni din București, Prof. Dr. Anca Coliță a precizat că “o astfel de zi ne întărește încă odată tuturor ideea clară a faptului că transplantul de organe salvează vieți și în același timp ne readuce în mentalul colectiv, prin puterea exemplului, gestul suprem pe care donatorii și familiile acestora l-au făcut într-un moment tragic, pentru a da o nouă șansă la viață atâtor pacienți aflați în stare extrem de gravă și care iată că astăzi, datorită lor și performanțelor academice pe care le-a înregistrat medicina românească, vin să aducă un pios omagiu salvatorilor lor”.

În contextul în care lista de așteptare a pacienților care au nevoie urgent de un transplant de organe, rămâne una foarte lungă, la Institutul Clinic Fundeni, în Centrele de Transplant Hepatic, Renal și Medular s-au realizat anul acesta 35 de transplanturi hepatice, 42 de transplanturi renale și 90 de transplanturi medulare, într-o relativă creștere față de perioada 2019- 2021, când, din cauza pandemiei COVID-19, a fost îngrădită, în mare măsură, activitatea de transplant. Potrivit Agenției Naționale de Transplant, pe lista de așteptare a unui organ salvator se aflau, la 31 decembrie 2020, 4.792 de pacienți cu afecțiuni renale , 401 de pacienți cu afecțiuni hepatice și 27 cu afecțiuni cardiace grave. O altă statistică a transplanturilor realizate la Institutul Clinic Fundeni din București ne arată că, începând cu anul 1997 au fost realizate 2300 de transplanturi renale, începând cu anul 2000 peste 1000 de transplanturi hepatice și din anul 2001 peste 1700 de proceduri de transplant de celule stem, atât la adulți cât și la copii.

Acțiunile Asociației Transplantaților din România vor continua luna aceasta prin reluarea campaniilor de informare privind importanța deosebită a donării de organe în contextul în care conceptul de moarte cerebrală trebuie înțeles foarte bine, pentru a evita apariția unor eventuale refuzuri din partea aparținătorilor posibililor donatori. Astfel, în data de 27 iulie a.c. Asociația Transplantaților din România va duce campania „Spune DA! Susține donarea de organe!” la Tg. Mureș pentru ca în perioada 29-30 iulie, aceasta să fie prezentă la Sibiu.

COMUNICAT DE PRESA I.C.Fundeni – ZIUA DONATORULUI