COMUNICAT DE PRESA – Bustul ”Medicul Erou” , dezvelit astăzi la Institutului Clinic Fundeni din București

Într-un moment încărcat de emoție și recunoștință, în Sala de Conferințe a Centrului de Excelență în Medicină Translațională din cadrul Institutului Clinic Fundeni a fost dezvelit astăzi, 18 decembrie, bustul ”Medicul Erou”  ca semn al prețuirii societății civile față de medicii care, în momentele crizei globale generată de pandemia COVID 19 au răspuns cu dedicare și altruism chemării profesiei lor.

Sculptura, înălțată pe un soclu de 1,5 metri este realizată din bronz , cântărește 30 kilograme și evocă nu doar imaginea unui medic, ci și a unui erou colectiv, devenit un simbol al speranței și al rezilienței în fața adversităților.

Momentul omagial a avut loc în cadrul evenimentului aniversar ”Zilele Științifice ale  Institutului Clinic Fundeni ”  care se derulează în perioada 16-20 decembrie și care marchează totodată 65 de ani de la înființarea I.C.Fundeni din București.

Opera de artă a fost realizată de tânărul și talentatul sculptor Mihail Botnari și donată Institutului de către Organizația Non-Guvernamentală – Asociația ”Eternii Constructori” cu sprijinul Asociației ”Cercul de la București”.

Prezent la ceremonie, Șeful Centrului de Boli Digestive și Transplant Hepatic al I.C. Fundeni, Acad. Irinel Popescu a declarat : “Acest bust nu este doar o operă de artă, ci și o mărturie vie a sacrificiilor făcute de medici, asistenți și întregul personal medical în timpul pandemiei. Este un simbol al recunoștinței societății civile și al speranței că împreună putem trece peste orice obstacol atunci când există solidaritate și curaj și că împreună vom fi întotdeauna puternici”.

La rândul său sculptorul Mihail Botnari a mărturisit că ” pe parcursul realizării monumentului am trait o gamă largă de emoții, profunde și complexe, influențate de responsabilitatea morală și artistică a unui asemenea proiect, această experiență fiind nu doar un act creativ, ci și o trăire intensă a unei lupte globale, transpunând-o într-o operă care transcende timpul ”. 

De asemenea, Președintele Asociației „Eternii Constructori” , Remus Constantin Neacșu le-a mulțumit tuturor medicilor ptrezenți, dar mai ales celor ce s-au aflat în războiul cu Coronavirusul SARS CoV-2 pe care i-a comparat cu  : ” eroii care nu poartă armuri, ci halate able” subliniind faptul că :”prin oferirea acestui bust vă promitem că nu vom uita niciodată munca voastră, sacrificiile voastre și puternicul exemplu pe care ni l-ați dat tuturor și prin care veți râmâne mereu o sursă de inspirație pentru noi și pentru generațiile viitoare”.

Totodată, Președintele Asociației „Cercul de la București”, Dr.Ing. Laurențiu Pavelescu a adăugat faptul că : ”astăzi ne aflăm aici, la Institutul Clinic Fundeni, pentru a celebra o profesie nobilă, aceea de medic, care de altfel, înseamnă mult mai mult decât știință și cunoștințe , o profesie care înseamnă curaj, sacrificiu și o inimă dedicată vieții, dezvelirea acestui bust fiind modul nostru de a onora medicii, cei care au fost și continuă să fie faruri de speranță în cele mai întunecate momente ale umanității”.

În încheierea festivității, managerul Institutului Clinic Fundeni, Prof.Univ.Dr. Anca Coliță a transmis sincere gânduri de mulțumire tuturor celor implicați în acest proiect subliniind că : ” cred că astăzi nu dezvelim doar un simbol al eroismului medicilor români și ai întregii lumi, demonstrat cu certitudine în perioada pandemiei COVID-19, ci și un simbol al speranței, al empatiei și al dragostei față de pacient și față de darul divin de care noi toți trebuie să ne bucurăm în toată trecerea noastră prin timp”.

Monumentul reprezintă bustul unui medic în halat, purtând mască și cu o expresie de calm și hotărâre pe chip simbolizând atât umanitatea, cât și profesionalismul în fața unei provocări fără precedent, iar privirea medicului este îndreptată înainte, sugerând speranța, viziunea și determinarea de a proteja viața.

 

 

COMUNICAT DE PRESA – Bustul ”Medicul Erou” , dezvelit astăzi la Institutului Clinic Fundeni din București