Comemorare Dan Setlacec
La un an de la decesul reputatului profesor doctor Dan Setlacec, mentorul multor generatii de chirurgi, s-a dezvelit astazi un bust in fata Spitalului Fundeni. Autorul bustului este sculptorul Ionel Stoicescu. Comemorarea a fost organizata de prof.dr Irinel Popescu, unul dintre discipolii celebri ai profesorului Setlacec, realizator al primului transplant hepatic in Romania..Ca omagiu adus de ucenic maestrului sau, Centrul de Chirurgie Generala si Transplan Hepatic poarta, incepand de astazi, numele profesorului Dan Setlacec. Intre cei care au evocat personalitatea creatorului scolii de chirurgie moderna romaneasca au fost atat specialisti in domeniu ca academicienii Leonida Gherasim si Victor Voicu, prof dr Radu Palade si prof dr Irinel Popescu, cat si oameni de cultura ca Andrei Plesu.
“A infiintat clinica de chirurgie de la Fundeni. A iubit scoala de chirurgie. A iradiat cultura in jurul prietenilor si a studentilor sai. Avea darul prieteniei cu oameni din toate generatiile, din toate mediile, nu numai medicale, ci si literare, artistice, ecleziastice. A fost unul dintre cei mai mari chirurgi din perioada postbelica, dar si unul dintre cei mai dotati profesori, care a stiut sa-si cunoasca elevii, sa-i indrume, sa-i controleze si sa-i introduca in tehnicile chirurgicale. A fost un chirurg global. Nu a fost domeniu al chirurgiei pe care sa nu-l abordeze, chirurgia cardiovasculara, chirurgia gastrica pe care a abordat-o remarcabil, dar si chirurgia ginecologica si endocrinologica. Nu a fost numai un varf greu de atins in chirurgie, dar si un om vertical, drept, care a lucrat cu mare responsabilitate. Avea notiunea de responsabilitate fata de chirurgie, fata de bolnavi, fata de el insusi” a sustinut acad. prof. dr. Leonida Gherasim, colegul de generatie al regretatului prof Sedlacec.
Andrei Plesu, in evocarea sa, a sustinut ca a invatat doua lucruri esentiale de la prof dr Dan Setlacec si anume “ce inseamna patriotismul” si “capacitatea de a starni discipolat”. Potrivit lui Plesu,”exista o oboseala a patriotismului in Romania pornind de la Cantemir, Eminescu, Caragiale si Cioran si pana la noi (…) Dan Setlacec nu suporta bombaneala generala impotriva Romaniei”. Desi era de etnie ceha, Setlacec a iubit Romania ca un patriot autentic.
Pentru Irinel Popescu, ” spiritul profesorului Dan Setlacec continua sa ne calauzeasca pasii. De-a lungul vietii a cladit un edificiu solid – Spitalul Fundeni-, cu multe fatete: chirurgie de inalta clasa, cercetare medicala, scoala chirurgicala. Poate cel mai definitoriu dintre lucrurile pe care ni le-a lasat mostenire este Clinica de Chirurgie Generala, devenita in prezent Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic. Un loc unde am invatat de la dansul munca neobosita la patul bolnavului si in salile de operatie, comportamentul deontologic fata de bolnavi si fata de colegi”. In cabinetul de la Spitalul Fundeni, Irinel Popescu are portretul maestrului sau, Dan Setlacec, a carui privire indreptata spre discipol este parca permanent mustratoare.
Biografia unui apostol al medicinei romanesti
Născut la 2 octombrie 1921, la Bucureşti, Dan Setlacec a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti în 1946, devenind doctor în medicină în 1949. A ales chirurgia, efectuând în perioada 1943-1949 stagii de pregatire. În 1949 a fost numit în învăţământul universitar ca preparator la clinica chirurgicală a Spitalului Colţea, condusă de profesorul N. Hortolomei.
Din 1959, Setlacec a profesat la clinica chirurgicală de la Spitalul Fundeni, unde, în 1974, a fost numit profesor si şef de clinică. Între 1953 şi 1964, Dan Setlacec s-a preocupat cu precădere de chirurgia cardiovasculară, iar ulterior de chirurgia generală, îndeosebi de chirurgia abdominală, oncologică şi endocrinologică.
În cursul activităţii a aplicat numeroase metode şi tehnici noi, în funcţie de progresele medicinei. În 1958, el a abordat chirurgia pe cord deschis (cu hipotermie moderată).
Este autor şi coautor a numeroase comunicări, lucrări, tratate şi monografii: Chirurgia (1956, 1974, 1986), Anestezia (1957), Resuscitarea respiratorie cardiacă (1963), Chirurgia ginecologică (1957, 1981), Tehnici chirurgicale (1984, 1989), Tratat de medicină internă (1986, 1994), Patologia chirurgicală a glandelor suprarenale (1986), Tumorile retroperitoneale (1986), Hipertensiunea portală presinusoidală (1987), Complicaţiile severe postapendicectomie (1994).
In 1995 a publicat istoriografia “Medicina românească – medicina europeană, 1859-1916 (Editura Medicală), iar in anul 2000 “Viata unui chirurg- amintiri, mărturii, opinii”, carte- interviu realizata de dr. Dora Petrilă. Tot in anul 2000, profesorul Dan Setlacec a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Mare Cruce.
SURSA: Romania Libera