Proiectul este implementat în parteneriat de către Institutul Clinic Fundeni, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași și Institutul Național de Sănătate Publică

Titlu Apel: Măsuri sistemice de planificare, monitorizare și control al calității programului de screening pentru boli hepatice cronice – etapa I

Buget total al proiectului: 15.883.859,80 LEI

Contribuție UE: 12.832.300.89 LEI

Perioada implementării: 30.04.2024 – 30.08.2027

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă implementarea în condiții de eficacitate și eficiență a programului de screening pentru boli hepatice cronice în România, prin dezvoltarea și implementarea unui cadru metodologic standardizat și actualizat. Acest obiectiv va fi atins prin consolidarea capacității de formare a personalului medical, facilitarea unei comunicări eficiente între toate părțile implicate în screening, precum și modernizarea infrastructurii IT associate registrului SEES.

Proiectul urmărește, de asemenea, creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la importanța screeningului pentru boli hepatice cronice și îmbunătățirea accesului la servicii de screening de înaltă calitate în întreaga țară, contribuind astfel la îmbunătățirea stării de sănătate a cetățenilor români și la reducerea incidenței acestor afecțiuni.

 

OBIECTIVE SPECIFICE

[OS 1] Revizuirea și modernizarea structurii metodologice a programului de screening al bolilor hepatice cronice în România, integrând în mod corespunzător screeningul pentru hepatitele virale B/C/D, boala hepatica steatozică asociată disfuncției metabolice (MASLD), steatohepatita asociată disfuncției metabolice (MASH) și boala hepatică alcoolică.

[OS 2] Îmbunătățirea calității și completitudinii serviciilor de asistență medicală prin dezvoltarea competențelor personalului medical (medici din diverse specialități precum medicina de familie, gastroenterologie, medicină internă, imagistică medicală, boli infecțioase, oncologie, diabet și boli de nutriție, medicină de laborator, sănătate publică, epidemiologie, endocrinologie, asistenți medicali) implicat în implementarea programului de screening al populației pentru bolile hepatice cronice în România, integrand screeningul hepatitelor virale B/C/D, boala hepatică steatozică asociată disfuncției metabolice (MASLD) și boala hepatică alcoolică.

[OS 3] Utilizarea în beneficiul sănătății publice și a pacienților cronici cu boli hepatice a celor mai înalte standarde medicale prin formalizarea și eficientizarea colaborării consiliului științific pentru sprijinul necesar implementării programului de screening al populației pentru boli hepatice cronice în România.

[OS 4] Creșterea conștientizării gravității și efectelor bolilor hepatice cronice, a implicării și participării factorilor decizionali locali în livrarea unui mesaj clar la nivelul grupurilor la risc (vulnerabili și comunități marginalizate).

[OS 5] Promovarea medicinei bazate pe dovezi, prin colectarea și eficientizarea prelucrarii datelor în sisteme informatice (SEES) în acord cu Acțiunea 75: Sistemele de informații de sănătate pentru hepatitele virale din „Global health sector strategies on, respectively, HIV, viral hepatitis and sexually transmitted infections for the period 2022-2030”, WHO. Sunt necesare investiții în consolidarea sistemelor de colectare și stocare a datelor pacienților afectați de hepatitele virale, boala hepatică steatozică asociată disfuncției metabolice (MASLD) și boala hepatică alcoolică, prin integrarea lor mai eficientă în cadrele mai extinse de date din domeniul sănătății.

[OS 6] Dezvoltarea și implementarea unui sistem eficient de monitorizare a datelor din programul de screening al populației pentru hepatite virale B/C/D, boala hepatică steatozică asociată disfuncției metabolice (MASLD) și boala hepatică alcoolică în România.

Printre cele mai importante rezultate ale proiectului se află elaborarea cadrului methodologic pentru screeningul bolilor hepatice, a curriculei de formare pentru screeningul bolilor hepatice cronice, a criteriilor de calitate pentru servicii de screening, formarea a 800 de medici și asistenți medicali pentru screeningul bolilor hepatice cornice, dintre care 720 din regiuni mai puțin dezvoltate și 80 din regiunea de dezvoltare București-Ilfov, înființarea rețelei Hepa-Link și interoperabilitatea SEES, registrul de hepatite dezvoltat în cadrul proiectului LIVE(RO) 1 cu alte registre/baze de date medicale funcționale.

Date de contact ale Beneficiarului: Institutul Clinic Fundeni, șos. Fundeni 258, sector 2 www.icfundeni.ro; www.screening-insp.ro; Tel. 021.317.21.94, Fax: 021.318.04.44

E-mail: secretariat@icfundeni.ro; screening.hepatite@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61565431863187