O nouă premieră pentru “uzina de transplanturi” de la Fundeni

La doar cinci zile de la cvadruplul transplant renal realizat cu succes la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializa şi Transplant Renal Fundeni, medicii români au fost puşi în faţă unei noi provocări: realizarea unui transplant renal între soţi.

Cei doi sunt căsătoriţi de 7 ani iar afecţiunea soţului (31 de ani) a debutat în urmă cu trei ani. Din luna ianuarie, evoluţia bolii a impus trecerea pacientului pe dializă.

Operaţia de transplant renal a avut loc în această dimineaţă şi a fost finalizată cu succes, cei doi pacienţi având o evoluţie favorabilă. Femeia va fi externată după două-trei zile, iar soţul ei va rămâne în spital două săptămâni ca să se vindece după operaţie.

Echipa de medici condusă de profesorul Ioanel Sinescu a fost formată din 15 anestezişti şi chirurgi.

“Operaţia de astăzi a fost spectaculoasă deoarece se întâmplă foarte rar ca doi soţi să fie compatibili din punct de vedere genetic. În plus, soţia pacientului avea o stare de sănătate  foarte bună şi a acceptat să îşi doneze rinichiul”, a declarat Ioanel Sinescu, şeful Centrului de Chirurgie Urologică, Dializa şi Transplant Renal Fundeni.

Toate aceste intervenţii chirurgicale (premiere medicale) survin la câteva săptămâni de la o altă premieră absolută în medicină românească, respectiv transplantul renal între gemenii Sanducu, şi pot fi considerate un preambul al Zilei Naţionale a Transplantului sărbătorită anul acesta de către medicină românească pe 15 aprilie.

Transplantele renale le oferă bolnavilor cu insuficienţă renală cronică şansa la o viaţă normală.  Dializa poate realiza doar 12% din activitatea unui rinichi normal. Pentru cei care nu au în familie un donator compatibil, singura salvare o reprezintă o donaţie din partea unui donator în moarte clinică. În prezent, peste 1000 de pacienţi sunt înscrişi pe liste de aşteptare pentru a primi un rinichi sănătos.

“Populaţia trebuie educată să doneze organele rudelor care au suferit accidente şi au intrat în moarte cerebrală astfel încât să scurtăm listele de aşteptare şi să ajutăm mai mulţi oameni să aibă o viaţă normală”, a declarat Sinescu.

În cazul cvadruplului transplant renal de sâmbătă de la Fundeni, salvarea vieţilor celor bolnavi nu ar fi fost posibilă dacă rudele unor pacienţi în moarte cerebrală nu ar fi fost de acord cu donarea organelor.

Românii sunt solidari în suferinţă. Din fericire, cel puţin 70% dintre rudelor celor aflaţi în moarte cerebrală, întrebate dacă sunt de acord cu prelevarea de organe, spun da”, a spus Sinescu.

Uzină cu foc continuu la Fundeni

România are, în transplantul renal, o istorie de doar 31 de ani, primul transplant renal fiind efectuat la Clinica de Chirurgie Urologică “Fundeni” de către profesorul E. Proca la data de 13 februarie 1980.

“Din iunie 1997 până în prezent, la clinica Fundeni s-a realizat un număr record de transplanturi, peste 1200. Rinichii au provenit predominant de  la donatori în viaţă  (80%) şi 20% de la donatori în moarte cerebrală, rezultatele fiind superioare multor centre de referinţă din Europa”, a declarat doctorul Ioanel Sinescu.

Programa avizată de Ministerul Sănătăţii pentru anul 2011 prevede efectuarea unui număr de 250 de transplanturi de rinichi, 50 de transplaturi de ficat, 20 de cord şi aproximativ 200 de transplanturi de măduvă.

“Este un număr infim faţă de numărul pacienţilor care au nevoie de transplant şi faţă de media europeană” susţine doctorul Sinescu. “De aceea, în perioada aniversară a Zilei Transplantului, decidenţii în Sănătate şi Agenţia Naţională de Transplant ar trebui să acorde mai multe fonduri şi să ia măsurile necesare care se impun pentru ca România să fie măcar la nivelul parametrilor minimali din ţările europene în această activitate”, adaugă Sinescu.

În ceea ce priveşte rata de succes a acestor intervenţii chirurgicale, aceasta se situează la 96-97% funcţionalitate a rinichilor la 1 an şi 80% pentru cele peste 1200 de transplante efectuate în ultimii 14 ani, rezultate ce situează spitalul Fundeni în primul planul centrelor de referinţă europene, în condiţiile în care rata de succes în Europa şi SUA, la 10 ani, este de 60-65%.

Cheia succesului medicilor de la Fundeni este munca în echipă “ca într-o uzină la foc continuu”, potrivit lui Sinescu.

“Nu există perioadă de relaxare în activitatea de transplant. Doar aşa putem face o treabă bună”, susţine medicul.