Secția Chirurgie Generala II
Chirurgie Generala II
Date de contact
021 275 05 00
(interior centrala 3034)
Prezentare secție
Sectia a II-a Chirurgie Generala si Transplant Hepatic este sectia in care a fost infiintat ,sub conducerea Prof.Dr.Irinel Popescu programul de transplant hepatic in Romania ajuns in prezent la peste 1000 operatii,program dezvoltat si in alte 3 centre din tara. Este de asemenea sectia in care se desfasoara pregatirea pentru atestatul national de chirurgie HBP pe baza unui important numar de interventii pe ficat, cai biliare si pancreas. De asemenea, in cadrul sectiei a fost promovata chirurgica minim invaziva, laparoscopica si robotica.
Sectia a II-a Chirurgie Generala si Transplant Hepatic include compartimentul de Transplant care este recent renovat dupa toate standardele actuale , fiind dotat cu aparatura si facilitati de ultima generatie, lucru ce nu ar fi putut fi realizat fara generozitatea sponsorilor nostri. Sectia noastra de chirurgie are experienta vasta in tratamentul celor mai complexe si rare cazuri, precum si in abordarea patologiilor comun intalnite
In activitatea sectiei, cercetarea are un rol important materializata printr-o serie de studii clinice si cercetare translationala in cadrul CEMT (Centrul de Exceleneta in Medicina Translationala).
Activitate clinică și operatorie
Sectia a II-a Chirurgie Generala si Transplant Hepatic este un centru tertiar cu adresabilitate nationala pentru urmatoarele patologii :
- Tumori pancreatice benigne si maligne, si pancreatita cronica, ce necesita interventii chirurgicale specifice complexe
- Tumori hepatice benigne si maligne, ce necesita interventii complexe rezective prin abord deschis sau prin chirurgie miniinvaziva
- Traumatisme hepatice nerezolvate sau rezolvate partial in alte spitale
- Alte afectiuni din sfera HBP ce necesita tratament specific inclusiv tratamentul accidentelor de cale biliara principala
- Alte tratamente chirurgicale de varf cum ar fi chirurgia laparoscopica colo-rectala ,chirurgia bolilor infamatoriil intestinale ,oncocirurgia avansata loco-regional din sfera tubului digestiv, retroperitoneala si ginecologica.
- Astfel, sectia noastra rezolva cazuri complexe, trimise de spitalele din intreaga tara, de tumori hepatice (aproximativ 150 rezectii hepatice anual) si pancreatice (aproximativ 75 rezectii anual). De asemenea, rezolva cazuri de traumatisme hepatice severe (aproximativ 15 cazuri anual) si de accidente de cale biliara principala (cca 15 cazuri anual).
Mai mult, sectia noastra asigura, printr-un protocol de colaborare intre ICF si spitalele de copii “Grigore Alexandrescu” si” Marie Curie” desfasurarea procedeelor de chirurgie hepato-bilio-pancreatica la copil in Romania.
Transplantul hepatic: In 2000 a fost realizat primul transplant hepatic cu ficat intreg de catre echipa condusa de Prof. Dr. Irinel Popescu. De atunci s-au realizat peste 1000 de transplanturi hepatice . Incepand cu anul 2006 s-a initiat colaborarea cu Prof. dr. S.G. Lee din Seul, Coreea, unde mai mulți medici specialist in chirurgie si rezidenti ai Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni s-au specializat în transplantarea ficatului de la donator viu. Pana in acest moment s-au realizat peste 170 de transplanturi hepatice de la donator viu de catre echipa condusa de Prof. Dr. Irinel Popescu, si coordonata de Prof. dr. Vladislav Brasoveanu. Tranplantul hepatic de la donator viu inrudit sau neinrudit reprezinta o sansa salvatoare pentru pacientii ce se incadreaza in criteriile de transplant, eliminand timpul de asteptare pentru un ficat intreg.
Personalul medical si auxiliar: Departamentul nostru este format din 8 medici, majoritatea cu experienta si pregatire in strainatate (SUA, Italia, Germania, Franta, Coreea). ). Asistentii medicali au experienta de peste 20 de ani in ingrijirea postoperatorie a pacientilor, specifica compartimentelor chirurgicale
Inovatie si excelenta in medicina: Conform tendintelor internationale de supraspecializare pe ramuri de patologie chirurgicala, echipa noastra este formata din chirurgi cu o vasta experienta operatorie in abordarea unor patologii dificile si in chirurgia minim-invaziva (laparoscopie, chirurgie robotica). Printre realizarile departamentului de chirurgie generala se gasesc numeroase interventii realizate in premiera nationala – inclusiv transplantul hepatic.
Scopul nostru: Obiectivul nostru principal este grija fata de pacienti si realizarea de interventii chirurgicale cat mai complexe si mai sigure pentru pacientii nostri. Dorim sa amelioram calitatea vietii precum si sa prelungim durata acesteia, in limitele impuse de comorbiditatile pacientilor nostri. In acest sens, abordarea cazului din momentul internarii este una de tip multidisciplinar, cazurile fiind discutate in sedintele oncologice formate din radiologi, oncologi si chirurgic cu experienta. Suntem mereu la curent cu ultimele inovatii si metode de tratament, iar comunicarea cu pacientii legat de optiunile pe care le au este directa si transparenta.