Secția Gastroenterologie III

gastro

Gastroenterologie III

Date de contact
Prezentarea Sectiei

Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie din Institutul Clinic Fundeni este un centru tertiar pentru pacientii cu afectiuni digestive, organizat in 3 sectii.
Activitatea medicala a secției a-III-a, individualizata ca sectie de Gastroenterologie – Hepatologie, are ca scop preventia, diagnosticul si tratatmentul pacientilor cu afectiuni digestive, in particular hepatobiliare, intr-o abordare integrata, standardizata si multidisciplinara avand in centru pacientul si nevoile lui complexe.

Interesul si expertiza particulara a personalului sectiei consta in ingrijirea pacienților cu afectiuni hepatice avansate, precum ciroza hepatica si complicatiile acesteia, inclusiv hepatocarcinomul, evaluarea pentru transplant hepatic si managementul pre- si post-transplant hepatic.
Resursa umana a sectiei: medici cu specializari multiple interne si internationale in hepatologie si hepatologia de transplant, personal mediu dedicat, psiholog de adictie, medici oncologi (Departamentul de oncologie este intergrat in structura sectiei a 3-a), sedinte si colaborari multidisciplinare esentiale (radiologie interventionala, chirurgie, anatomie patologica, ATI)
Resursa materiala a sectiei: saloane modernizate, echipamente performante pentru ecografie standard, Doppler, cu contrast, elastografie (variate tehnici), punctie biposie hepatica, accesul la servicii de endoscopie diagnostica si terapeutica in cadrul centrului, accesul la tratatmente loco-regionale si chirurgicale.

Experiență extensivă: Specialiștii noștri au o experiență clinica bogată bazată pe diagnosticul și tratamentul diverselor afecțiuni digestive si hepatice complexe. În fiecare an, un număr de >3.000 de pacienți cu boli hepatice cronice sunt consultați, internati și tratați în secția noastră.
Abordare multidisciplinară: Deciziile terapeutice sunt luate în echipă multidisciplinară (gastroenterolog, oncolog, radiolog, chirurg, anatomopatolog).

Activitatea didactica consta in cursuri si stagiu practic in cadrul modulului de gastroenterologie an IV, indrumarea medicilor rezidenti, numeroase cursuri post-universitare
Activitatea de cercetare desfasurata de specialistii sectiei in cadrul CEMT sau la nivelul sectiei se reflecta in larga recunoastere stiintifica nationala si internationala. Pacienții nostri au acces la facilități de diagnostic și tratament de ultimă generație, au posibilitatea de a participa la studii clinice inovatoare în domeniu sau la variate proiecte de cercetare.

Sectia a III-a exista ca atare din anul 2001 , fiind consacrata activitatii clinice si de cercetare in domeniul afectiunilor hepatice si al transplantului hepatic.

In prezent sectia a-III-a hepatologie dispune de 55 de paturi

Patologia sectiei de hepatologie este reprezentata de afectiunile hepatice cronice-virale,  autoimune , metabolice si neoplazice. O parte importanta a activitati are ca obiect tratamentul si monitorizarea pacientilor cu ciroza hepatica de diferita etiologi pre-transplant hepatic , precum si monitorizarea pacientilor post-transplant hepatic.In cadrul sectiei fiinteaza un Departament de oncologie digestiv in care sunt diagnosticati,monitorizati  pacienti cu afectiuni neoplazice digestive.

Gastroenterologie generală
– Tehnologii de diagnostic, terapii medicale și endoscopice avansate oferite de specialiștii noștri
Hepatologie:
– Clinica multidisciplinară pentru tratamentul hepatitelor cronice virale, alcoolice, steatohepatitei nonalcoolice, cirozelor hepatice, complicațiilor acestor și tumorilor hepatice
– Evaluare pre și post-transplant hepatic – abordare individualizată pentru fiecare pacient – transplant de la donatorul în moarte cerebrală și transplant de la donatorul viu în situații bine definite
Grupul de studiu în afecțiuni hepato-biliare (HBFG)
– echipă multidisciplinară cu un interes special în cercetarea clinică și fundamentală a afecțiunilor hepato-biliare care activează în cadrul Institutului Clinic Fundeni
Centrul Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale (CDPBII)
Ariile de interes si experienta clinica recunoscuta oferita in cadrul spitalizarilor continue sunt:
– Ciroza hepatica si complicatiile acesteia
– Screeningul si managementul complex, in echipa multidisciplinara, al hepatocarcinomului
– Alte tumori benigne sau maligne hepatice
– Insuficienta hepatica cronica acutizata
– Afectiunile autoimune si colestatice hepatice
– Afectiuni ereditar-metabolice
– Boli hepatice rare
– Boli inflamatorii intestinale

In cadrul spitalizarilor de zi sectia are un potential remarcabil (calitativ si cantitativ) pentru diagnosticul, managementul si monitorizarea hepatitelor virale si non-virale, ficatului gras non-alcoolic, bolii alcoolice hepatice, bolilor inflamatorii intestinale

Afectiuni tratate:

In sectia a III –a Hepatologie se afectueaza ultra sonografi diagnostice si interventionale (biopsi hepatice , drenaje sub control ecografic, distructie tumorala prin radio frecventa a tumorilor hepatice) , precum si evaluarea noninvaziva a fibrozei hepatice prin elastografie (Fibroscan)

In cadrul sectiei se desfasoara , o bogata activitate de cercetare clinica , materializata in lucrari si comunicari stintifice prezentate la manifestari interne si internationale , in domeniul hepatologiei precum si articole publicate in revistele de specialitate.

Personal medical