200 de pacienţi cu ficat nou sărbătoresc Ziua Naţională a Transplantului

Prof.dr. Irinel Popescu, directorul centrului de transplant hepatic de la Spitalul Fundeni din Bucureşti , sărbătoreşte astăzi Ziua Naţională a Transplantului alături de foştii săi pacienţi şi familiile acestora. Anul acesta, sărbătoarea este dedicată transplantului de ficat. În organizarea sărbătoririi s-au implicat Asociaţia pentru Transplant, condusă de dr Victor Zota , şi Asociaţia Pacienţilor cu Transplant Hepatic , constituită din cei care au beneficiat de transplantul hepatic realizat de echipa coordonată de prof.dr. Irinel Popescu . În prezent, Asociaţia Pacienţilor cu Transplant Hepatic are 200 de membri, preşedinte fiind dr. Crina Ştefănescu , ea însăşi transplantată hepatic.

La sărbătorire participă şi doi specilişti din străinătate, care au avut o contribuţie decisivă în construcţia programului de transplant hepatic de la Spitalul Fundeni: prof.dr. Domenico Forti (Milano, Italia), cu care s-a colaborat la primele operaţii de transplant hepatic de la donator decedat şi prof. dr. Christoph Broelsch (Essen,Germania), cu care s-a colaborat la primele operaţii de transplant de la donator în viaţă. “Va fi o sarbătoare a transplantului, pe care o dedicăm în primul rând pacienţilor transplantaţi” ne-a declarat Irinel Popescu.

Transplantaţii, ajutaţi să obţină slujbe

Pacienţii cu transplant de ficat nu sunt lăsaţi de izbelişte după reuşita chirurgicală, ştiut fiind faptul că reluarea bruscă a activităţilor cotidiene în ritmul unui om sănătos trebuie evitat. Ei sunt ajutaţi de Fundaţia pentru Transplant (înfiinţată în anul 2005), care sprijină persoanele transplantate în vederea reinserţiei lor sociale şi profesionale. In acest sens, fundaţia a organizat mai multe cursuri pentru a sprijini formarea profesională a pacienţilor transplantaţi, precum şi cursuri de comunicare în vederea creşterii abilităţilor acestora pentru a participa la interviurile pentru obţinerea unor posturi. Activitatea principală a fundaţiei este însă informarea şi educarea populaţiei, scopul fiind creare a unei opinii favorabile prelevării de organe, ţesuturi şi celule şi de atragere de sprijin material în vederea desfăşurarii activităţii de transplant de organe, ţesuturi şi celule.

Fundatia pentru Transplant a fost cooptată în derularea a două proiecte finanţate din fonduri europene ca recunoaştere a rezultatelor obţinute de chirurgii români.