Sectia clinica gastroenterologie I II si IIICLINICA DE GASTROENTEROLOGIE , HEPATOLOGIE INSTITUTUL CLINIC FUNDENI

 

Telefon: 021 275 05 00 /2330-2189-2109

 

Fax: 021 275 05 11

 

email: fundenigastro3@gmail.com

 

Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic de Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni. Este cel mai vechi centru din Romania dedicat exclusiv studiului si ingrijirii afectiunilor tubului digestiv, ficatului, cailor biliare si pancreasului, in cadrul sau formandu-se sau capatand specialitatea de gastroenterologie numeroase generatii de medici..

 

Ideea constituirii Centrului de Gastroenterologie din Bucuresti a aparut odata cu preluarea de catre Prof. Dr. Tiberiu Sparchez a Clinicii Medicale de la Spitalul “Vasile Roaita“ (la acea vreme, ulterior “Grivita In anul 1965 Prof. Sparchez, a pus bazele scolii romanesti de Gastroenterologie infiintand primul Centru de Gastroenterologie din tara, la Spitalul “Grivita“.In anul 1974, centrul de Gasteroenterologie s-a mutat la Spitalul Clinic Fundeni, unde functioneaza si in prezentIn anul 2000, denumirea Centrului a fost completata, titulatura actuala fiind “Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie“, ca expresie a preocuparilor deosebite in domeniul subspecialitatii de Hepatologie, a activitatii medicale, de cercetare si de invatamant a Centrului. In anul 2001conducerea Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie, Fundeni a fost preluata de Prof. Dr. Mircea Diculescu.
La ora actuala la nivelul Centrului functioneaza Catedra de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “ Carol Davila “

 

Sectia a-III exista ca atare din anul 2001 , fiind consacrata activitatii clinice si de cercetare in domeniul afectiunilor hepatice si al transplantului hepatic.

 

Prof.Univ. Dr.LILIANA SIMONA GHEORGHE  –medic primar gastroenterologie;doctor in medicina;personalitate de prestigiu in domeniul hepatologiei , afectiunilor inflamatori intestinale cronice si a patologiei pre si post transplant hepatic.

 

Dr. IULIA SIMIONOV medic primar gastroenterologie;doctor in medicina;preocupari in diagnosticul si tratamentul hepatopatiilor cronice virale,ultrasonografie diagnostica si interventionala,endoscopie digestiva.

 

 

Dr.ROXANA VADAN –Cercetator stiintific grad III, medic primar gastroenterologie;doctor in medicina;se ocupa de evaluarea , tratarea si monitorizarea pacientilor cu boli inflamatorii cronice la nivelul intregii clinici.

 

Dr.CORINA PIETRAREANU–medic primar gastroenterologie si medicina interna,  se ocupa de evaluarea complexa pre-transplant hepatic a pacientilor cu ciroza hepatica;colaboreaza cu personalul clinici de chirugie generala in interventiile de transplant hepatic.

 

Dr.SPERANTA MARIA IACOB-medic primar gastroenterologie;doctor in medicina;preocupari in diagnosticul si tratamentul hepatopatiilor cronice virale , si in patologia pre si post transplant hepatic.

 

Dr.CRISTINA POMPILIA TOADER- medic primar gastroenterologie si medicina interna,  se ocupa de evaluarea , diagnosticul si tratarea pacientilor internati , cu preocupari in ultrasonografie.

 

Dr IOANA NICULINA LUCA-medic primar oncolog ; activitatea sa consta in tratarea si urmarirea pacientilor cu afectiunii neoplazice in cadrul Departamentului de oncologie digestiva.

 

Dr.ADINA EMILIA CROITORU-medic primar oncolog;doctor in medicina, trateaza si monitorizeaza pacientii oncologogici in Departamentul de oncologie digestiva.

 Dr. ION CALIN –medic primar gastroenterolog; se ocupa cu diagnosticul si tratamentul pacientilor internati in sectie.

 

Asistent coordonator –AMALIA TUDOR

 

 In prezent sectia a-III-a hepatologie dispune de 55 de paturi:

 

Patologia sectiei de hepatologie este reprezentata de afectiunile hepatice cronice-virale,  autoimune , metabolice si neoplazice. O parte importanta a activitati are ca obiect tratamentul si monitorizarea pacientilor cu ciroza hepatica de diferita etiologi pre-transplant hepatic , precum si monitorizarea pacientilor post-transplant hepatic.In cadrul sectiei fiinteaza un Departament de oncologie digestiv in care sunt diagnosticati,monitorizati  pacienti cu afectiuni neoplazice digestive.

 

Afectiuni tratate:

 

Hepatice cronice virale (B,C,B+D ) , Autoimune (Ciroza Biliara Primitiva , Hetatita Autoimua,Colangita Sclerozanta Primitiva), Metabolice (Ficat Gras , Hemocromatoza , Boala Wilon )

Ciroza Hepatica de diferite etiologii

Neoplazii hepatice (Hepatocarcinom , Colangio Carcinom )

Afectiuni ale Tubului Digestiv ( Beligne , Maligne)

Patologia  Post Transplant Hepatic

 

In sectia a III –a Hepatologie se afectueaza ultra sonografi diagnostice si interventionale (biopsi hepatice , drenaje sub control ecografic, distructie tumorala prin radio frecventa a tumorilor hepatice) , precum si evaluarea noninvaziva a fibrozei hepatice prin elastografie (Fibroscan)

 

In cadrul sectiei se desfasoara , o bogata activitate de cercetare clinica , materializata in lucrari si comunicari stintifice prezentate la manifestari  interne si internationale , in domeniul hepatologiei precum si  articole publicate in revistele de specialitate .