Laboratorul de Medicina Nucleara si Ultrasonografie functioneaza de la infintarea Spitalului Fundeni, in cladirea A, etajul 1. Laboratorula fost infintat de Dr. Gheorghe Jovin care a devenit ulterior profesor asociat, avand o dubla specializare in explorari functionale si gastroenterologie. Profesorul Jovin a fost printre primii specialialisti care a introdus ultrasonografia in Romania, la inceputul anilor ’70.

La inceput laboratorul a functionat cu 3 compartimente- scintigrafie clinica, ecografie (ultrasonografie) si explorari radioizotopice in vitro. De la inceputul anilor 2000, urmarind trendul mondial de inlocuire a explorarilor radioizotopice in vitro cu metode de laborator mai precise, s-a renuntat la acest compartiment, dezvoltandu-se cu precadere scintigrafia clinica planara si tomografica (SPECT) si ultrasonogarfia (ecografia) diagnostica si interventionala.

SERVICII IMAGISTICE

Explorari scintigrafice

In prezent laboratorul asigura toate tipurile de scintigrafie clinica cu emisie mono-fotonica practicate in lume : scintigrafii cerebrale (SPECT), scintigrafii pulmonare de perfuzie, scintigrafii tiroidiene si de paratiroide, scintigrafii cardiace pentru evaluarea cavitatilor inimii (fractia de ejectie, detectia shunturilor) si miocardice de perfuzie (pentru evaluarea ishemiei ) cu proba de efort, scintigrafii ale tractului digestiv (tranzitul esofagian, rata de golire gastrica, detectia sangerarilor digestive si a diverticulului Meckel- cu hematii marcate), detectia hemangioamelor hepatice, scintigrafii renale cu nefrograma izotopica si detectia refluxului vezico-uretero-bazinetal sau pentru aprecierea formatiunilor intrarenale, scintigrafii osoase (tot-corpul) pentru aprecierea focarelor de liza osoasa sau scintigrafia osoasa in 3 faze, limfo-scintigrafia pentru detectia ganglionului santinela.

Explorari ultrasonografice (ecografie)

In laborator se efectueaza examinari ecografice ale abdomenului superior (ficat, colecist, pancreas, antru gastric, cai biliare, aorta, vena cava inferioara, spatiu retroperitoneal, rinichi, suprarenale), ecografia abdomenului inferior (vezica urinara, uter, ovare, prostata, vezicule seminale), ecografie mamara, ecografie testiculara, ecografie de sarcina (depistare si parametrii bio-fetali), ecografie tiroidiana, ecografia axului vascular porto-splenic, ecografie Doppler pentru artere si vene centrale si periferice, pentru vascularizatia intra-tumorala, ecografie mio-entezo-articulara (parti-moi), ecografii transrectale si transvaginale, ecografii cu substanta de contrast (CEUS).

Ecografia interventionala se practica pentru ghidajul punctiilor biopsie sau aspirative in scop diagnostic si/sau terapeutic, montarea unor catetere pentru drenajul colectiilor, ablatia tumorala fizico-chimica. La cererea echipelor chirurgicale se practica ecografia intraoperatorie.

Laboratorul de Medicina Nucleara si Ultrasonografie a fost si este centru metodologic de formare a specialistilor in medicina nucleara si ultrasonografie.

ECHIPA MEDICALA

Personalul este format din 3 medici, 1 fizician medical, 2 asistente, 2 registratori, care asigura toate serviciile medicale amintite:

Dr. Stanescu A Dan – medic primar med. nucleara, doctor in stiinte medicale, responsabil de program de pregatire in ultrasonografie- coordonatorul laboratorului

Dr. Chirion A Cristina – medic primar med. nucleara

Dr. Stan A Claudiu – medic primar med. nucleara

Fiz. Dragusin Stefania – fizician medical

Asist. Oprea Daniela

Asist. Barbarii Silvia

Reg. Minea Maria

Reg. Bidea Lucia

ECHIPAMENTE

Laboratorul de Medicina Nucleara si Ultrasonografie dispune de:

– o camera de scintilatie cu doua detectoare- tip Siemens eCam. pentru achizitii planare si tomografice

(SPECT)

– un sistem ultrasonografic Philips HD- 11 pentru ecografii cu examinari Doppler si substanta de contrast

– un sistem ultrasonografic Siemens Sequoia 512 pentru ecografii cu examen Doppler