INFORMARE DE PRESĂ – Bolnavii cu hepatită virală sunt una dintre categoriile de persoane cu risc crescut la COVID 19

 

INFORMARE DE PRESĂ

 

Ce este COVID-19? 

 

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om provoacă infecţii respiratorii, de la răceala comună la boli mai severe cum ar fi Sindromul respirator acut sever (SARS). COVID-19 este boala infecţioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit (SARS-COV2). Acest nou virus şi această boală nu au fost cunoscute înainte de apariţia focarului în Wuhan, China, în noiembrie 2019. 

 

Risc crescut de îmbolnăvire cu infecția COVID-19 la persoanele cu boli cronice 

 

Institutul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a publicat recent o listă vastă de categorii de persoane cu risc crescut de îmbolnăvire cu noul coronavirus din cauza afecțiunilor medicale preexistente, cum ar fi: 

 

  • Boli respiratorii cronice (pe termen lung), cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronica (BPOC), emfizem sau bronșită 
  • Boli cardiace cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă 
  • Boli renale cronice 
  • Boli hepatice cronice, cum ar fi hepatita 
  • Afecțiuni neurologice cronice, cum ar fi boala Parkinson, boala neuronilor motorii, scleroza multipla (SM), dizabilitate de invatare sau paralizie cerebrala 
  • Diabet zaharat 
  • Afectiuni ale splinei – de exemplu, boala celulelor secera sau scoaterea splinei 
  • Persoanele cu un sistem imunitar slabit ca urmare a unor afectiuni cum ar fi HIV si SIDA, persoane care fac chimioterapie sau urmeaza un tratament cu steroizi 
  • Persoane supraponderale, cu un indice de masa corporala (IMC) de 40 sau mai mare 
  • Femeile insarcinate 
  • Persoanele cu vârstă de peste 70 de ani 

 

Centrul pentru controlul și prevenția bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC) are, de asemeni, persoanele cu boli hepatice pe lista categoriilor de persoane cu risc crescut în cazul îmbolnavirii. Celelalte categorii de risc sunt aceleași publicate de NHS, cu mențiunea că pragul vârstei de risc coboară de la 70 la 65 de ani. 

 

Prin urmare, cea mai gravă manifestație pe care o poate avea infectarea cu COVID 19 este SARS – Sindrom respirator acut sever. Pornind de la acest fapt, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un studiu efectuat recent pe trei cazuri de persoane care s-au încadrat, conform OMS, patologiei SARS și care aveau hepatita virală. 

 

Insuficiența hepatică este o afecțiune comună și a fost raportată în până la 60% dintre pacienții care suferă de SARS. Majoritatea acestor pacienți au fost tratați cu antibiotice, medicamente antivirale și steroizi, care sunt potențiali hepatotoxici. Prin urmare, dacă infecția SARS-CoV poate duce la deteriorarea ficatului în sine nu poate fi afirmat, însă medicația îngreunează cu siguranță funcționarea normală a ficatului. 

 

Concluziile studiului au relevat faptul ca SARS-CoV se poate instala în ficat și poate duce la inflamație lobulară ușoară până la moderată și apoptoză. Prezența mitozelor proeminente în rândul hepatocitelor posibil datorită stării hiperproliferative și a stopului ciclului celular este o caracteristică esențială a patologiei hepatice în SARS. Cu o mai bună cunoaștere a patologiei infecției SARS-CoV, inclusiv a probabilității replicării virale în hepatocite, pot fi descoperite terapii specifice pentru a reduce replicarea virală și a îmbunătăți evoluția clinică a bolii. 

 

Mai mult decât atât, unele persoane care trăiesc cu hepatita B și hepatita C au și alte afecțiuni cum ar fi hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare și diabet zaharat, prin urmare au un risc crescut de îmbolnavire cu o formă severă de infecție COVID-19. 

 

Prin urmare, conform indicațiilor autorităților, întreaga populație trebuie să respecte măsurile impuse prin ordonanțele militare emise până la acest moment, însă categoriile cu risc crescut în cazul infectării cu SARS-CoV trebuie să fie cu atât mai mult precaute și conștiente de riscurile la care pot fi expuse, trebuie să se informeze din surse oficiale și să respecte întocmai recomandările specialiștilor. 

 

Surse: 

 

https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/hep.20111 

 

https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/advice-for-people-at-high-risk/ 

 

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/groups-at-higher-risk.html