Centrul pentru uronefrologie si transplant renal 

Din 1959, Clinica de Urologie a fost condusă de eminente personalităţi, astfel din 1959-1975 de către Prof. Dr. Doc. Gh. Olănescu, iar între 1975-1997 de către Prof. Dr. Doc. E. Proca, care a realizat aici primul transplant renal din România, în anul 1980. Din 1980 pâna în iunie 1997 s-au realizat 45 de transplanturi renale.

 

Din 1997 şeful Centrului pentru Uronefrologie şi Transplant Renal este Dl. Academician Ioanel Sinescu. În anul 1997, Dl. Acad. I. Sinescu a realizat primul transplant renal în România, la adult, cu rinichi recoltat de la donator în moarte cerebrală (Legea Transplantului); 1997 – Legea Transplantului de organe şi ţesuturi umane; 1998 – Primul transplant renal în România la un pacient diabetic şi primul transplant renal în România, la copil, cu rinichi recoltat de la donator în moarte cerebrală; 1998-2002 – Pregătirea medicală şi chirurgicală a două noi centre de transplant renal la Iaşi şi Oradea; 2005 – Primul transplant renal în România la un copil anefric (nefrectomie bilaterală pentru tumori Wilms); 2011 – Primul transplant renal în România între gemeni univitelini (identici genetic). Din iunie 1997 până în decembrie 2015 s-au realizat 1704 de transplanturi renale (dintre care 601 cu grefă de la donator în moarte cerebrală), cu o medie de peste 100 transplanturi/an (116/2007, 114/2008; 115/2013, 148/2014), pentru care rezultatele sunt superpozabile centrelor de referinţă din lume.

 

Centrul pentru Uronefrologie şi Transplant Renal are în componenţă secţiile de chirurgie urologică: Secţia Urologie I (etajul 2) cu 26 paturi şi tot aici Departamentul de Transplant Renal cu 30 de paturi. Secţia Urologie II (etajul 4) are 39 de paturi, Secţia Urologie III (etajul 4) are 35 de paturi, iar Secţia Urologie IV (etajul 1) are 35 de paturi. Tot la etajul 4 se află Blocul operator şi Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă II (22 paturi).

 

Blocul operator, Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă II şi Departamentul de Transplant Renal sunt reconstruite, modern finisate, dotate şi inaugurate în ianuarie 2015. Blocul operator ultramodern cu o dotare tehnică completă şi cu aer condiţionat are în compunere 10 săli de operaţii: 5 săli de Chirurgie Urologică deschisă şi Transplant Renal, 3 săli de Endourologie de aparat urinar inferior şi 2 săli de Endourologie de aparat urinar superior. Centrul mai are în componenţă: Compartimentul de Dializă, Unitatea de Litotripsie Extracorporeală cu Unde de Şoc (ESWL), Laboratoare de ecografie, Laboratorul de urodinamică, Ambulatoriul de Transplant Renal şi Camera de Gardă.

 

Încadrarea cu personal medical supraspecializat (în centre europene şi internaţionale) permite rezolvarea patologiei urologice din România, în toată complexitatea celor 13 supraspecialităţi ale Chirurgiei Urologice. Serviciile medicale oferite sunt de: Transplantare renală, Chirurgie onco-urologică complexă, Chirurgie vasculară urologică majoră, Chirurgie reconstructivă de aparat urinar, Endourologie de aparat urinar inferior, Endourologie de aparat urinar superior, Chirurgia litiazei aparatului urinar, Laparoscopie urologică, Uro-ginecologie, Explorări urodinamice şi urologie funcţională, Litotripsie extracorporeală cu unde de şoc (ESWL), Andrologie, Diagnosticul şi tratamentul disfuncţiilor erectile şi Imagistică urologică.

 

Dotarea tehnică de vârf permite o activitate extrem de bogată şi variată, din punctul de vedere al patologiei abordate, ridicând Centrul pentru Uronefrologie şi Transplant Renal la adevăratul nivel profesional de “Centru de Excelenţădupă cum este apreciat în cadrul Asociaţiei Europene de Urologie.

 

În anul 2015, activitatea profesională a centrului a însumat: 7262 internări continue, 9746 internări de zi, 3671 operaţii deschise, 101 transplanturi renale (71 cu donator în moarte cerebrală), 1743 endoscopii de aparat urinar superior, 2475 endoscopii de aparat urinar inferior, 445 litotriţii extracorporeale, media intervenţiilor zilnice fiind de ~37/zi, iar media evaluărilor zilnice a pacienţilor urologici a fost de ~75/zi.

 

Tel./Fax: 4(021) 300.75.70

www.urologiefundeni.ro

urologiefundeni@gmail.com

 

CAPACITATEA SI DOTAREA CLINICII

 

Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal este dispus astfel: la etajul I (corpului A II), etajul II (corpurile D1 + E + D2) si etajul IV (corpurile A1, A2, B, C, E, D1 si D2) ale cladirii A din Institutul Clinic Fundeni si are o capacitate de 185 de paturi.
Întreg centrul este nou reconstruit si finisat la nivelul anului 2001, prevazut cu rezerve de 1 si 2 paturi, oferind conditii deosebite de spitalizare (superioare majoritatii centrelor de specialitate din tarile europene occidentale – paturi, mobilier de interior nou, infrastructura moderna).
Sectia I – aflata la etajul II (D1) si IV (A1) are 65 de paturi, Sectia a IIa – de la etajul IV (A2) are 35 de paturi, Sectia a IIIa – de la etajul I (A2) are 35 de paturi, Departamentul de Transplant Renal si Dializa – de la etajul II (E + D2) (ce face parte din structura sectiei I) are 30 de paturi (10 paturi ATI), iar Sectia de ATI proprie – de la etajul IV (E + D1) are 20 de paturi

 

Unitatea de Transplant Renal si Dializa are în dotare: 2 aparate de dializã (Bellco), 2 aparate de dializã (Baxter) si 6 monitoare (Hewlett-Packard, B-D Electrodyne, Becton Dickinson si Siemens).

 

Blocul operator ultramodern cu aer conditionat, cu o dotare tehnica completa si de vârf are în compunere: 
– 4 sali de Chirurgie Urologicã Deschisã si Transplant Renal
– 1 sala de Endourologie Joasã (cu 2 mese operatorii)
– Unitatea de Fluoroscopie Operatorie (Endourologie înaltã) cu 2 sãli operatorii
– 1 sala de Cistoscopie ambulatorie

 

Dotarea specifica a blocului operator cuprinde: 
– 4 truse complete de instrumentar complex + 2 linii video pentru operatiile de endourologie înalta, incluzând 2 litotritoare endoscopice de contact (Störz si Olympus).
– 6 truse complete + 2 sisteme video pentru operatiile de endourologie joasa (Störz si Olympus).
– 3 Sisteme radiologice mobile, multifunctionale (Siemens – “Izo C”).
– Microscop operator pentru operatii pediatrice vasculare sau andrologie (infertilitate masculina, impotenta organica vasculogenica, revascularizatii peniene, autotransplant testicular, etc).
– Trusa completa de aparatura + instrumentar si linie video pentru laparoscopie urologica.
– Aparate cu argon pentru sectiune si coagulare (interventii deschise, operatii reconstructive, transplant renal, etc).
– 20 de truse complete de instrumentar chirurgical (inclusive truse de chirurgie digestiva, vasculara, transplant, etc).

 

Unitatea de Litotripsie Extracorporealã cu Unde de Soc (ESWL) dotata cu Litotriptor LITHOSTAR Multiline (Siemens)

 

Laboratoarele de ecografie (2) sunt dotate cu: 
– Ecograf Siemens ELEGRA (Siemens) cu transducere de 3,5 si 7 MHz cu posibilitate de examinare Doppler si de punctie biopsie ecoghidata (cu reconstructie tridimensionala).
– Ecograf (Brüll & Kjaër) cu 3 sonde (abdominalã, uretralã, intra-rectalã) si pistol pentru punctie (BiopticGun).

 

Laboratorul de imunologie si HLA (biologie moleculara) pentru transplant dotat cu Analizor TDX (Abbott) pentru dozarea Ciclosporinei cu toate accesoriile necesare.

 

Laboratorul de urodinamica, ultramodern, este dotat cu 2 echipamente computerizate de masurari complexe urodinamice LIBRA MMS+ si DUCT Logic.

 

Laboratorul de anatomie patologica si imunohistochimie – în curs de dotare.

 

Laboratorul de informatica are în dotare echipamente ultramoderne pentru prelucrare complexa si proiectare de imagine digitala (preluata din sala de operatie), pentru gestionare bazelor de date de informatica medicala si pentru realizarea comunicarilor si lucrarilor stiintifice pentru congrese si alte manifestari de specialitate.

 

  • Despre Institutul Clinic Fundeni

    Institutul Clinic Fundeni a fost fondat in anul 1959. Institutul nostru are o veche traditie in patologia dificila cardio-vasculara, hepatica, renala, digestiva, hematologica, etc. La inceput de mileniu III specialistii din Institutul Clinic Fundeni sunt pregatiti sa abordeze asemenea probleme nu numai prin prisma practicii de zi cu zi, ci si sub aspectul cercetarii fundamentale. MAI MULT...

  • Excelenta medicala

    Excelenta medicala
  •