CENTRU DE EXCELENTA IN MEDICINA TRANSLATIONALAComunicat de presă
Bucureşti, 22 februarie 2013

 

Investiţie de 9,7 milioane de euro în cercetarea translaţională la Institutul Fundeni

 

 

INSTITUTUL CLINIC FUNDENI (ICF) derulează începând cu 21 decembrie 2012 proiectul “CENTRU DE EXCELENŢĂ ÎN MEDICINA TRANSLAŢIONALĂ“, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică ca Organism Intermediar. Valoarea totală a Proiectului este de 43.652.966 lei, din care 34.968.118 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă.
Proiectul se va desfăşura pe parcursul a 30 de luni, perioadă în care va fi construită o nouă clădire care va fi dotată cu echipamentele şi aparatura necesare pentru a asigura premisele descoperirii şi dezvoltării unor noi tehnologii medicale.

 

Investiţia va fi determinantă pentru ca noul Centru de Excelenţă din cadrul ICF să devină o forţă naţională şi internaţională pentru implementarea rezultatelor cercetării preclinice în practica clinică, în domenii ca oncogenomica, genomica transplantului sau terapiile celulare. Afecţiunile vizate sunt cancerele digestive şi pulmonare, infecţiile virale şi bacteriene, bolile metabolice, afecţiunile hepatice şi ale tubului digestiv.
Obiectivul general al proiectului este să concentreze în acest Centru cunoştinţele în cercetarea fundamentală, clinică şi translaţională reunind clinicieni, consorţii multidisciplinare, societăţi profesionale şi componente ale industriei biomedicale pentru a facilita dezvoltarea unor noi interacţiuni profesionale, a unor noi programe şi proiecte de cercetare.
Medicina translaţională reprezintă legătura strânsă dintre cercetarea fundamentală şi cea clinică, asigurând ca rezultatele noilor tehnologii medicale dezvoltate să îşi găsească suportul şi finalitatea la patul bolnavului.
INSTITUTUL CLINIC FUNDENI este unitate sanitară publică în subordinea Ministerului Sănătăţii. Fondat în 1959, ICF a acumulat o veche tradiţie în patologia dificilă cardio-vasculară, hepatică, renală, digestivă, hematologică, etc. Proiectul va permite specialiştilor din ICF să abordeze aceste patologii nu numai prin prisma practicii clinice de zi cu zi, ci şi sub aspectul cercetării fundamentale.

 

Prof. Dr. Irinel POPESCU
Director Proiect

 

Informaţii suplimentare se pot obţine de la: Secretariat
Centrul pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic Fundeni
Tel/fax: 021 3180417

 

 

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati http://www.fonduri-ue.ro

 

Continutul acestui comunicat nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.