SECTIA CLINICA HEMATOLOGIE IV – TRANSPLANT MEDULARSectia de Hematologie IV – Transplant Medular face parte din cel mai mare centru de transplant medular din Romania, avand cea mai mare capacítate si cea mai bogata activitate de transplant medular.


In Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate, pana in septembrie 2016, peste 900 de proceduri de transplant medular.


Mentionam ca activitatea de transplant medular a inceput in 2001 si a crescut in fiecare an, ajungand la aprox 130 de proceduri de transplant /an in ultimii 4 ani.


Activitatea de transplant medular a inceput in anul 2001, sub coordonarea Prof. Dan Colita si Prof. Constantin Arion, cu 1 transplant pe an.
In anul 2008, am sarbatorit primele 100 de transplanturi medulare efectuate in ICFundeni.


poza-1


Activitatea a crescut mult incepand cu 2011, cand am sarbatorit primele 300 de transplanturi in ICFundeni


poza-2


De la inceputul activitatii pana in prezent am efectuat 900 de proceduri, atat autotransplanturi cat si allotransplanturi cu donator inrudit si neinrudit. In ultimii 3 ani, , am realizat mai mult de jumatate din numarul total de transplanturi medulare, peste 500 de proceduri de transplant medular (inclusiv copii transplantati in I.C.Fundeni).
In 2012 am inaugurat prima banca de celule stem dintr-un spital public din Romania. In Banca de celule stem sunt prelucrate si crioprezervate celulele stem hematopoietice ale pacientilor si donatorilor, in vederea efectuarii transplantului


poza-3


In anul 2013 am extins sectorul steril dedicat transplantului medular, de la 7 camere la 17 camere, delimitand sectoare diferite pentru adulti si copii. Sectia de Hematologie IV (Transplant Medular) contine 11 camere in sectorul steril, care beneficiaza de aer si apa filtrata, conditii speciale de izolare si acces restrictionat.


poza-4


Majoritatea procedurilor sunt efectuate pentru boli hematologice maligne si nonmaligne la adulti.
Din 2013, odata cu functionarea Registru National al Donatorilor Voluntari, am inceput procedurile de transplant alogeneic de la donator voluntar neinrudit, gasit in registrul national sau in registrele internationale efectuand marea majoritatea a acestui tip de transplant din toata tara.

Am efectuat in 2014 primul haplotransplant de celule stem hematopoietice (donator compatibil 50%), reusind astfel sa completam toata gama procedurilor de transplant medular efectuate la ora actuala in lume. Numarul de haplotransplanturi a crescut in fiecare an, devenind o procedura folosita pentru toti pacientii care au indicatie de allotransplant si nu au un donator HLA compatibil.

In anul 2015, am reamenajat sectorul de pre/posttransplant din sectia hematologie IV (transplant medular adulti), asigurand la ora actuala conditii europene de conform pentru pacienti, cu respectarea circuitelor conform normelor standard (rezerve de 1 si 2 paturi)


poza-5


Am reusit, la ora actuala, sa transformam transplantul medular dintr-o procedura izolata, efectuata efectuata intr-o procedura de rutina, fara discontinuitati, pentru a asigura tuturor pacientilor care au indicatie pentru aceasta procedura, o sansa la viata.