PEDIATRIE III – NEFROLOGIE SI DIALIZA PEDIATRICASectia Nefrologie si Dializa Pediatrica, IC Fundeni , clinica Pediatrie, Sectia III

 

Compartiment infiintat in 23 Decembrie 1992, cand in Clinca de Pediatrie Fundeni s-a efectuat prima hemodializa la un copil in Romania. Deserveste zona de Sud a Romaniei cu regiunile traditionale: Mehedinti, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, zona de Sud a Moldovei, Bucuresti. In Centrul nostru au fost instruiti medici din Iasi, Timisoara, Brasov, Braila, Galati, Bucuresti pentru asistenta medicala si epurare extrarenala a pacientilor pediatrici cu patologie nefrologica. De asemenea, au fost instruite peste 30 asistente medicale cu acelasi profil. Personalul medical superior este membru al Societatii Europene de Nefrologie, Dializa si Transplant Renala (ERA-EDTA); este membru fondator al Societatii Romane de Nefrologie si Urologie Pediatrica (SRNUP) si al Societatii Romane de Nefrologie (SRN). Participarea personalului medical superior la congresele, consfatuirile nationale de Pediatrie, Nefrologie, Nefrologie si Urologie Pediatrica si Endocrinologie a constat in numeroase lucrari (peste 80) si postere prezentate, care s-au bucurat de aprecirea unanima, fiind in mod repetat recompensate cu premii.
 
In Romania, la ora actuala, exista 3 centre care asigura terapia integrata a copiilor cu boli renale, insuficienta renala acuta si cronica si transplant renal: Bucuresti – Fundeni, Iasi – Spit. “Sf. Maria”, Cluj-Napoca – Clinica de Pediatrie II, la care se adauga inca 4 centre in care se efectueaza asistenta medicala de specialitate secventiala – limitata (Timisoara – Spit. “Louis Turcanu”, Bucuresti – Spit. “Gr. Alexandrescu” si Spit. “Marie Curie”, Galati – Spit. De Pediatrie “Sf. Maria”)

 

Consultatii medicale de specialitate:

 

– Malformatii ale aparatului reno-urinar

– Reflux vezico-ureteral

– Infectii de tract urinar

– Litiaza reno-urinara

– Enurezis

– Tulburari mictionale

– Vezica neurogena

– Boala polichistica renala

– Sindrom nefrotic

– Glomerulonefrite acute, subacute si cronice

– Nefropatii tubulo-interstitiale acute

– Sindrom hemolitic-uremic

– Purpura reumatoida Henoch-Schönlein

– Lupus Eritematos Sistemic- Nefropatie lupica

– Artrita Reumatoida Juvenila

– Insuficienta Renala Acuta

– Insuficienta Renala Cronica

 

PATOLOGIA INGRIJTA IN DEPARTAMENTUL NOSTRU:

 

– Nefropatii glomerulare, cu posibilitate de efectuare punctie-biopsie renala, ghidata ecografic, cu sedare. Citirea probelor se face in colaborare cu Institutul Victor Babes, folosind tehnici de microscopie oprica, microscopie electronica si imunofluorescenta.

– Malformatii al aparatului reno-urinar (in colaborare cu Clinica de Chirurgie Urologica Fundeni, Chirurgie Pediatrica MS Curie, Chirurgie Pediatrica Grigore Alexandrescu)

– Litiaza aparatului reno-urinar (Litotritie extracorporeala in colaborare cu Clinicade Chirurgie Urologica si Transplant Renal Fundeni)

– Infectii ale tractului urinar

– Tulburari mictionale cu cistomanometrie in colaborare cu Clinica de Chirurgie Urologica Fundeni

– Colagenoze (Lupus eritematos Sistemic, Artrita Reumatoida Juvenila) – forme grave, cu afectare renala.

– Insuficienta renala cronica (pre-dializa, dializa, pregatire pre-transplant renal, asistenta post-transplant renal – in colaborare cu Dept. de Transplant Renal, dializa in rejeturile cronice ale grefelor renale).

– Insuficienta renala acuta: sindrom hemolitic-uremic, intoxicatii, necroze tubulare, glomerulonefrite subacute, urosepsis,  sindrom de liza tumorala.

 

CONTACT:

 

 

Adresa: Institutul Clinic Fundeni, Departamentul de Nefrologie si Dializa Pediatrica;

Sos. Fundeni nr. 258, corp A, et. 6, sector 2,  Bucuresti

Telefon: 0040-21-2757700 / 1107, 1287.

Email: nefropedfundeni@yahoo.com