Laborator radiologie, imagistica medicala



Clinica de Radiologie, Imagistica Medicala  si Radiologie Interventionala reprezinta una dintre cele mai valoroase Clinici  de Radiologie din Romania prin performantele diagnostice si didactice pe care le-a obtinut de-a lungul timpului.

 

ISTORIC


–          1959, se deschide un Laborator de Radiologie, cu un aparat de radioscopie  si doi medici;

–          1962, infiintarea Clinicii de Radiologie a  Institutului de Medicina si Farmacie, in cadul Facultatii de Specializare si Perfectionare a Medicilor si Farmacistilor condusa de Prof.Dr.C.Butnaru;

–          in 1982, se infiinteaza unitatea de tomografie computerizata whole-body, condusa de Dr. Serban Georgescu. A fost prima unitate de acest gen din tara si unica pana in 1988;

–          1993, organizarea serviciului de radiologie, prin infiintarea Serviciului centralizat de la parterul cladirii A in locul laboratoarelor existente in fiecare sectie;

–          1994, echiparea noului serviciu cu echipamente noi printre care primul computer tomograf spiral din tara;

–          1999-2003, continuarea echiparii cu aparatura digitala de inalta performanta si definitivarea informatizarii;

–          Clinica de Radiologie Fundeni, a fost din 1990 pana in prezent sediul Societatii de Radiologie si Imagistica medicala din Romania (SRIM), a carui presedinte  a  fost asigurata  de Prof.Dr.C.Butnaru 1990-1998 si Prof.Dr.S.A.Georgescu 1998-2006. Secretar National SRIM: Conf.Dr.Ioana Lupescu din 2006.

–          Clinica avut doua conventii de colaborare stiintifica cu Universitatea Claude Bernard Lyon I (din 1994) si Universitatea de la Geneva (2000) cu care a dezvoltat schimburi permanente de medici  si a organizat cursuri si manifestarii stiintifice comune.

–          Catedra a participat la o serie de activitati stiintifice sau didactice internationale organizate in Romania dupa 1989, fiind actualmente in circuitul cursurilor ESOR si al stagiilor de 3 luni pentru formarea medicilor  rezidenti in radio-imagistica hepato-biliara si diagnostica, urogenitala si mamara.

  • Curs Intensiv de Imagistica Medicala in colaborare cu GREF (Franta) , 1993,1994, 1995.
  • Primul congres Est-European Francofon de imagistica medicala – Buc., sept 1996.
  • Curs Intensiv de Imagistica prin rezonanta magnetica (Univ. din Lyon, Amsterdam, Cleveland si Montreal), – Neptun 2000, Sinaia-2001.
  • Curs intensiv de Imagistica a Sanului(Universitatile din Lyon, Amiens, Montpellier, Paris V, Nisa), Bucuresti- 2001 si 2003.

–  In cadrul Spitalului Clinic Fundeni, Clinica de radiologie a participat la toate sesiunile stiintifice anuale , prezentand lucrari de varf in domeniu.