Institutul Clinic Fundeni anunta cu regret marea pierdere a distinsului nostru coleg Prof.Dr.Mihai Voiculescu

 

Institutul Clinic Fundeni anunta cu regret marea pierdere a distinsului nostru coleg  Prof. Dr. MIHAI VOICULESCU, medic primar medicina interna si nefrologie Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Medicina Interna si Nefrologie, profesor de medicina interna si nefrologie la UMF Carol Davila, Bucuresti, membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale, Vice Presedinte al Comisiei de Medicina Interna al Academiei de Stiinte Medicale, Laureat al Academiei Romane cu premiul Gheorghe Marinescu, decorat cu Ordinul Serviciul Credincios.
646x404

Din 2003 a fost presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului din Romania (ARSF). Si din 2005 a fost presedintele al Asociatiei Romane pentru Studiul Bolilor ereditare renale si al Asociatiei Romane pentru Nefrologie si Acces Vascular. In ultimii 3 ani a fost expert al Comisiei Europene privind bolile hepatice cronice.

A fost membru al Societatii Internationale de Dializa Peritoneala (ISPD), Societatii Internationale de Nefrologie (ISN), Asociatiei Europene pentru Studiul Ficatului (EASL), Asociatiei Europene pentru Boli renale, Dializa si Transplant (ERA-EDTA), Asociatiei Americane de Nefrologie (ASN). A fost Secretar al RomTransplant-ului, membru in conducerea Societatii Romane de Medicina Interna, si membru in conducerea unor Societati de profil din Romania (Nefrologie, Gastroenterologie). In perioada 1993-1997 a fost director al Institutului de Pregatire postuniversitara a Medicilor si Farmacistilor.

In ultimii 25 ani activitatea stiintifica a D-lui Prof. Dr. Mihai Voiculescu s-a desfasurat pe doua fronturi: didactic si de cercetare clinica. Activitatea didactica s-a desfasurat in plan de invatamant universitar (module studenti de nefrologie si pneumologie) si postuniversitar: medici rezidenti (coordonarea rezidentiat in nefrologie si medicina interna si a stagiului de medicina interna, nefrologie, pneumologie, dializa si transplant renal in diverse specialitati: cardiologie, hematologie, oncologie, urologie, ATI), medici specialisti si primari de medicina interna, nefrologie, gastroenterologie (cursuri postuniversitare: punctia biopsie hepatica si renala, ingrijirea pacientului pre si posttransplant renal, actualitati in diagnosticul si tratamentul bolilor interne si renale; simpozioane nationale sau regionale, congrese nationale).

O componenta importanta a activitatii didactice si profesionale a fost crearea Scolii de Nefrologie de la Institutul Clinic Fundeni care s-a infiintat in 1995 sub conducerea Prof. Dr. Mihai Voiculescu si isi continua activitatea si in prezent. Prin activitatea didactica din ultimii 25 ani Prof. Dr. Mihai Voiculescu se dovedeste un formator de scoala medicala in domeniul nefrologiei cu interes deosebit in diagnosticul si tratamentul bolilor renale imunologice, accesului vascular, procedurilor de terapie substitutiva renala continua si dializei peritoneale.

De asemenea Prof. Dr. Mihai Voiculescu s-a remarcat, in ultimii ani, in activitatea de ingrijire a bolnavilor prin introducerea unor noi metode terapeutice in Romania: terapia de substitutie renala continua (proceduri de hemofiltrare, hemodiafiltrare continua veno-venoasa) si dializa hepatica de tip MARS, metode ce au permis recuperarea pacientilor cu insuficienta renala acuta sau insuficienta hepatica sau supravietuirea pacientilor cu insuficienta hepatica pana la efectuarea transplantului hepatic. In acelasi context realizarea unor legaturi cu universitati (Universitatea de Medicina din Marburg, Germania, Universitatea de Medicina din Leicester, M. Britanie, Universitatea de Medicina din Padova, Italia) sau institutii spitalicesti (Spitalul Niguarda, Milano, Italia, Spitalul Pitie Paris, Franta) din Europa a permis introducerea unor noi metode terapeutice sau cresterea gradului de profesionalism al Colectivului pe care l-a condus in diverse domenii (dializa peritoneala, biopsie renala, acces vascular, tehnici noninvazive de apreciere a fibrozei hepatice, TIPS, etc). Pe plan extern a contribuit din 2010 la Scoala de vara a tinerilor hepatologi europeni.

Nu in ultimul rand remarcam activitatea de organizare si conducere a Congreselor ARSF din ultimii ani, ce s-au bucurat de o larga participare internationala si nationala, actualizand la cele mai inalte standarde internationale subiecte de larg interes din domeniul bolilor hepatice. De asemenea pe plan international a participat la organizarea si conducerea Simpozionului International de Citokine, Montreal, Canada, 2005 si a Cursului Intensiv de Hepatologie, Padova, Italia 2004. De asemenea Prof. Dr. M. Voiculescu a fost implicat in organizarea celui de-al XVII-lea Congres Mondial al International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO) ce s-a desfasurat la Bucuresti, in perioada 5-8 septembrie 2007. Totodata, din 2005 a fost initiatorul si organizatorul Congresului National de Nefrologie, Dializa, Acces Vascular si Transplant renal, manifestare anuala, cu participare internationala. Din 2003 a organizat Congresul National de Hepatologie, manifestare anuala, cu participare internationala. In 2008 si 2010-2015, Prof. Dr. Mihai Voiculescu a initiat si organizat Cursuri Balcanice de Hepatologie incepand cu anul 2008, iar in 2011 Primul Congres de Hepatologie Romano-Francez.

 

 

Conducerea Institutului Clinic Fundeni impreuna cu intregul colectiv.

30.08.2016