.SECTIA DE TRANSPLANT MEDULARPROCEDURA DE TRANSPLANT DE CELULE STEM HEMATOPOIETICE (TRANSPLANT MEDULAR)

Specificul activitatii in Centrul de Transplant Medular consta in tratamentul neoplaziilor hematologice cu protocoale cu doze mari de citostatice, urmate de restabilirea hematopoiezei prin transplantul de celule stem recoltate anterior de la bolnav sau de la un donator. Exista 2 tipuri de transplant de maduva, fiecare avand indicatii specifice pentru diferitele tipuri de boli hematologice:

  • Autogrefa sau transplantul autolog de celule stem hematopoietice: situatia in care celulele medulare se recolteaza de la bolnav si se readministreaza dupa un tratament specific, la un interval de 1-2 luni.
  • Alogrefa sau transplantul alogeneic de celule stem hematopoietice: situatia in care celulele se recolteaza de la un donator sanatos, compatibil cu pacientul, si vor fi administrate pacientului dupa tratamentul specific de conditionare.

Alogrefa cu Donator Familial: donatorul sanatos, compatibil, poate proveni din familia pacientului (frate/sora HLA compatibil);

–          Alogrefa cu Donator Neinrudit: donatorul sanatos, compatibil, poate fi un donator voluntar din Registrele Internationale


 

 

 

 

 

 

 

Etapele principale ale transplantului de celule stem sunt:

  1. Etapa de recolta a celulelor stem hematopoietice, care cuprinde:
  • etapa de mobilizare a celulelor stem: administrarea de citostatic + factori de crestere pentru pacient, sau numai factori de crestere pentru donatorul sanatos, urmata de
  • procedura de afereza: recoltarea cu ajutorul aparatului de citafereza a celulelor stem din sangele periferic; procedura care se efectueaza in Departamentul de Hemobiologie si preparare de grefon medular.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Etapa de transplant, care cuprinde:
  • etapa de conditionare: administrarea de citostatice in doze mieloablative, conform protocoalelor aprobate de Comisia Nationala de Bioetica;
  • transplantul de celule stem periferice: grefonul este administrat intravenos ca o transfuzie de sange

 

 

 

 

 

 

 

  • etapa de reanimare hematologica pana la prinderea grefei cu izolare in camera sterila plus administrarea de factori de crestere, produse sanguine labile iradiate si cu asigurarea unei protectii antimicrobiene complete (antibacteriana, antivirala, antifungica). Cresterea celulelor administrate si refacerea sangelui dureaza in medie 2-3 saptamani.
  • etapa posttransplant: control clinic si paraclinic permanent asigurat de echipa de transplant,   program complet de vaccinare

In Compartimentul De Transplant medular s-au efectuat pana in prezent proceduri de autogrefa si alogrefa cu donator familial.

O data cu functionarea Registrului National de Donatori Voluntari de Maduva, procedura de alogrefa cu donator neinrudit se va putea efectua in Romania.

Consimtamint Informat

Transplantul medular este un tratament cu multe complicatii si efecte adverse.  O prima consecinta este aceea ca medicul are obligatia sa informeze pacientul si/sau donatorul despre aceste efecte secundare, precum si sa-i furnizeze toate detaliile despre procedura de transplant. Odata informat, pacientul/donatorul va trebui sa semneze un consimtamint ca este de acord cu procedura de transplant si ca isi asuma riscurile acestuia

PERSONALUL MEDICAL AL DEPARTAMENTULUI DE TRANSPLANT MEDULAR

 

Coordonator Program de Transplant Medular – Dr Alina Tanase

Transplantul de maduva este o munca de echipa, cuprinzand pe langa medicii din echipa clinica si echipa din Compartimentul de recoltare si crioprezervare a grefonului medular si echipa larga de specialisti care lucreaza in laboratoare (HLA, morfologie, histopatologie, biochimie,citometrie in flux, culturi celulare,microbiologie, virusologie)

Echipa clinica este formata din:

Medicii:

In perioada transplantului, ingrijrile medicale si schema de tratament sunt prescrise de medici specializati pe transplant medular. Acestia te vor vizita la patul tau in fiecare zi pentru a te examina si pentru a-ti raspunde pe intelesul tau la intrebarile legate de transplant, precum si pentru a te tine la curent cu felul in care progresezi. Dupa transplant, vei fi urmarit de aceasta echipa o anumita perioada de timp dupa care vei trece in grija unui medic aflat in orasul in care locuiesti.

 

–          Dr. Alina Tanasa (Sef Sectie)

–          Dr Laura Stefan

–          Dr. Zsofia Varady

–          Dr. Oana Craciun

 

Asistentele medicale:

Asistentele noastre sunt persoane dedicate si antrenate (atat la noi cat si in strainatate) in ingrijirea pacientului transplantat, in efectuarea curelor de mobilizare si conditionare, de ingrijirea tuturor complicatiilor posttransplant. Asistentele departamentului de transplant medular sunt special pregatite pentru a-ti acorda asistenta medicala inca din momentul admiterii tale in clinica si pana la externarea ta.. Acestea iti vor da informatiile necesare despre transplant si te vor instrui in privinta regulilor de igiena din clinica pe care va trebui sa le respecti.

–           Tudor Georgeta – asistenta sefa a compartimentului.

 

 

Specialistul in biologie transfuzionala:

Acesti specialisti sunt cei care coordoneaza manipularea produselor de sange care iti vor fi administrate la nevoie de la donatorii compatibili cu tine. De asemenea, specialistii in biologie transfuzionala vor preleva printr-un proces numit afereza, celulele stem care iti vor fi administrate in timpul transplantului.

Psihologul:

Daca esti candidat la transplantul allogenic, dupa ce vei fi admis in clinica pentru a face acest transplant, ti se va asigura asistenta psihologica de catre un specialist pe toata perioada de timp necesara.

Astfel, vei fi asistat din punct de vedere medical si psihologic de o echipa complexa de specialisti care vor incerca sa faca aceasta perioada legata de transplant mai usor suportabila atat pentru tine cat si pentru familia ta , dar te rugam sa retii ca si TU faci parte din echipa si, mai mult decat atat, esti cel mai important membru al echipei.

Informatii de contact:

–        locatia: Institutul Clinic Fundeni Bucuresti, Corpul A, etaj 7

–        telefon/fax: 021-3180416

–        mail: dtm@icfundeni.ro

BANCA DE CELULE STEM HEMATOPOIETICE